SISTA VECKAN (GT)
En vecka kvar till valsöndagen och nu gäller det för partierna att vässa sitt arbete. Var tredje väljare bestämmer sig sista veckan.
Enligt statistik från SCB bestämmer sig tre av tio väljare sista veckan före valet. Män och äldre är ofta mer säkra på sitt partival än kvinnor och ungdomar.
Det är alltså några viktiga dagar som väntar, så hur nyttjar då partierna lokalt sin tid under den sista kampanjveckan? GT har frågat runt i valbodarna.
Centerpartiet är närvarande på de platser där människor möts, som skördefestivalen i Roma och Kräklingbo marknad. De lägger också mycket krut i samband med gymnasievalet kommande vecka. Deras två valstugor – Visby och Hemse – är bemannade för möten med väljare.
– Att Centern var största parti i Novus-undersökningen i somras var ett trendbrott, jag känner att många är positiva till vår politik, säger Eva Bofride, riksdagskandidat.
Socialdemokraterna använder dörrknackning och telefon som sätt att nå väljarna, detta intensifieras sista veckan. Partiet gör sig dessutom tillgängligt på marknader och andra platser där människor möts. Hanna Westerén, riksdagsledamot:
– Vi är trygga i de metoder vi har för att berätta om vår samhällsvision. Att döma av det vi möts av när vi knackar dörr känner jag att det kommer att gå väl, även om vi legat lågt i olika mätningar.
Vänsterpartiet har fokuserat på samtal och möten vid de marknader som varit. Gråbofestivalen och Skördefestivalen är prioriterade även då det inte är valår. Sista veckan betyder även att partiets ringstuga drar igång.
– Det ger väldigt mycket, inte nödvändigtvis nya röster men folk uppskattar att få prata och att vi inte försöker styra samtalet, säger Per Edman som är märkbart förväntansfull inför valresultatet i år.
– Det går inte att bortse från våra fina siffror, både lokalt och riks.
Sverigedemokraterna har utöver valstugearbetet deltagit på marknaderna för att vara där flest människor samlas. Det arbetet intensifieras och i dag finns partiet både på Skördefestivalen och Havdhems marknad.
Partiets valledare på Gotland, Bo Segerheden, räknar med att intresset från allmänheten kommer att öka betydligt under slutspurtsveckan:
– Men det har varit många som kommit förbi valstugan hittills också. Det har varit riktigt trevligt att möta folk men också stämningen här mellan alla partier.
Moderaterna har sedan valrörelsen 2006 lagt tid på dörrknackning, särskilt i områden där man historiskt sett haft många så kallade blockbytare. Utöver valstugearbetet och att synas på marknader är partiet aktivt med att dela ut flyers.
– Det är bara att kavla upp ärmarna nu, vi arbetar dagar och kvällar. Vissa evenemang som Gråbofestivalen får vi prioritera bort – vi lägger krutet på att träffa väljare som kan tänka sig att byta block. Sista veckan brukar mer än tidigare handla om regeringsduglighet och vem man vill se som statsminister, säger Patrik Thored.
Liberalerna lägger som många av de andra sin tid på att möta folk på Skördefestivalen och de traditionella marknaderna. I stället för exempelvis dörrknackning fokuserar manpå att skriva insändare och inlägg till partiets ”Liberal kommentar” på Gotlänningens ledarsida, samt att delta i olika debatter. I veckan närvarar man bland annat på gymnasieskolans evenemang kring valet.
– Det roligaste har varit att prata med alla skolelever som kommer hit, säger Birgitta Wramner som är en av kandidaterna på Liberalernas fullmäktigelista.
Miljöpartiet har även de ett skolfokus, bland annat är man med på folkhögskolans valdebatt i veckan. I övrigt handlar slutspurten om att möta så många människor som möjligt.
Partiets ”starke man” Stefaan De Maecker känner av en medvind:
– Tyvärr, får man väl egentligen säga, men faktum är att allt vårat valmaterial om klimatet är tryckt före sommaren, så den här extrema torkan är inget vi försöker vinna röster på.
Feministiskt initiativ fortsätter prata med folk vid valstugan, delta i debatter och planerar logistiken inför valsöndagen då 41 valdistrikt ska förses med valsedlar.
– Och så spelar vi in en musikvideo på Öster som förmoligen blir klar att spridas i helgen, sådant tycker vi är roligt, vi använder oss mycket av sociala medier, säger Tomas Pettersson.
Känslan inför valdagen är oviss. ”Men vi måste tro på att det ska gå vägen, annars skulle vi inte orka hålla på med det här”.
Kristdemokraterna satsar på debatter i skolor och synas mer på Öster än hittills.
I helgen finns de på Skördefestivalen i Roma.
– Vi får positiv respons från dem vi pratar med och så stärks vi förstås av den ökning partiet riks får i olika mätningar, säger Sara Lidqvist, förstanamn på Gotland.