Pär lever lyxliv med sina barn

- För mig känns det som en förmån, en lyx faktiskt, att få vara hemma med barnen på heltid under en längre period.
Pär Malmros, Bjästavs i Sanda, är en av de gotländska pappor som just nu är föräldraledig. I tio månader ska han vara hemma med barnen Manfred, som fyller tre år i maj, och Dorotea, som blev ett år i slutet av januari.

Gotland2006-04-11 06:00
När vi träffas har det gått ungefär en månad av Pärs föräldraledighet och han säger att han börjar komma in i det nu.
- Det handlar ju om att lära sig att göra allting i ett annat, lägre tempo. Och jag har upptäckt att det går lättast om man låter barnen vara med. De tycker om att hjälpa till.

Ekonomi
Pär Malmros är gift med Sophie. De bor i ett litet rött hus hemma på hans föräldrars gård. I Eskelhem har det ett hus som de håller på att bygga om och renovera.
- Det tar tid, skrattar Pär. Men tanken är att vi ska ha flyttat dit innan Manfred börjar i skolan. Nu är han hos dagmamma i Eskelhem 15 timmar i veckan för att han ska lära känna andra barn som han kommer att gå i skolan med.
När Manfred var mindre var Pär inte pappaledig, om man bortser från de "obligatoriska" tio pappadagarna som får tas ut i samband med barnets födelse. Att det inte blev mer beror inte på att han inte ville.
- Nej, det handlade om vad som var mest ekonomiskt och praktiskt just då. Sophie var arbetslös och jag hade jobb men ingen fast anställning.

Jämställd arbetsplats
Men nu passade det bättre. Och Sophie som varit hemma med barnen i nästan tre år går nu en starta-eget-utbildning. Hon är utbildad etnolog och webbdesigner, men eftersom hon nu inte lyckats få något jobb inom dessa områden så prövar hon något nytt.
Pär Malmros är byggnadsantikvarie vid Länsmuseet på Gotland.
- Där var det ingen som reagerade över att jag skulle vara pappaledig. Jag har förmånen att jobba på en arbetsplats med lika många kvinnor som män och på min avdelning är det flera som varit pappalediga tidigare.
Pär och Sophie lever snålt för att få föräldradagarna att räcka riktigt länge.
- Jag tar ut fem dagar i veckan nu, och det känns bra att föräldraförsäkringen är så pass flexibel så att man själv kan välja hur tiden ska tas ut.

Tror inte på tvång
Att en viss del av föräldraledigheten måste tas ut av pappan tycker han är okej, kanske ett par-tre månader. Men något tvång för föräldrarna att dela den exakt lika tror han inte på.
- Situationen kan skilja sig mycket från familj till familj, så där måste föräldrarna själva få vara med och bestämma. Och vad är viktigast, att se till barnens bästa eller att förändra könsrollerna i samhället?
För de sitter djupt, menar Pär. Väldigt djupt. Han är tveksam till att de skulle förändras för att man tvingar föräldrar att dela på ledigheten.
- Det är nog delvis en generationsfråga det här med jämställdhet. Och det tar tid att förändra attityder. De påverkas säkert av om fler pappor är hemma med sina barn, även om jag inte tänkt på pappaledigheten så. Det är en prioritering vi har gjort för barnens bästa.

Bilar och bokstäver
Pär Malmros har lagt märke till att när både han och Sophie varit på vårdcentralen eller någon annan stans med barnen så har den de träffat oftast vänt sig till Sophie för att tala om sådant som rör barnen.
Men i den praktiska vardagen är det ingen större skillnad nu mot när Sophie var föräldraledig. Hemarbetet delar de på och Sophie hade inget problem att släppa det ansvar hon tidigare tog, säger Pär.
- Det blir kanske lite andra lekar nu. Jag är gärna ute mycket, bygger kojor och så. Men Dorotea gillar bilar och Manfred är väldigt intresserad av bokstäver och ord så det blir mycket sådant också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om