På marsch för bättre hälsa
Vi rör oss för lite och bristen på motion kommer att stå oss dyrt. Ökad benskörhet är en tickande bomb som kommer att kosta samhället enorma summor i framtiden. Det säger Maj-Gun Bäckman på idrottsförbundet Korpen om gotlänningarnas stillasittandeleverne. Vi är fetast, sjukast och dör yngst i landet. Men det går att ändra på.
Fram till trettioårsåldern kan vi bygga upp vår benstomme, sedan är det svårt att påverka den, säger Maj-Gun.
Barn i dag rör sig betydligt mindre än förr. Tv-spel, datorer och neddragna gymnastiklektioner i skolan har gjort sitt till. I dag finns det till och med 13-åringar som redan är bensköra.
Maj-Gun Bäckman ska ut i skolorna och informera, Terra- Novaskolan står närmast i tur. En viktig del i hennes arbete är att informera föräldrar.
Många gör sina barn en björntjänst. Det är limousin- service med skjuts ända fram till dörren så fort barnen ska någonstans, säger hon.
Den ökade benskörheten är redan ett kostsamt problem för samhället. Benbrott kostar kommunen stora pengar varje år.
Benskörheten är en jättebomb som vi bara väntar på att den ska explodera, säger Maj-Gun.
Parallellt med information på skolor arbetar Korpen med en så kallad hälsodiplomering för företag. Hittills på ön har UniGuide i Burgsvik och Folksams kontor i Visby blivit diplomerade. Men fler är på gång. Bland annat ABF, Geab, luftfartsverket och akutmottagningen på lasarettet jobbar på och inom kort blir de hälsodiplomerade
För att statistiken ska se ljusare ut och vi ska må bättre krävs egentligen ganska små insatser. 30 minuters promenad om dagen räcker faktiskt för att bibehålla den kondition man redan har.
Våren är ett bra tillfälle att sparka i gång sin egen motion. En cykeltur, en promenad eller varför inte en runda med stavar i händerna. Redan märks att vårsolen lockar, lämmeltåget på strandpromenaden mellan Visby och Snäck talar sitt tydliga språk. En liten insats kan ge mycket tillbaka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!