På korståg mot ohederlig mat

Det började med en pinnglass på en gotländsk barnstrand. Skepsisen mot onödiga tillsatser i vår mat har resulterat i hittills två böcker i ämnet för sommargotlänningen och journalisten Mats-Eric Nilsson. Häromdagen föreläste han inför en nyfiken publik i Visby.

"DEN HEMLIGE KOCKEN". En näst intill fullsatt aula vittnade om  nyfikna och medvetna matkonsumenter vid föreläsning av den uppmärksammade författaren Mats-Eric Nilsson.

"DEN HEMLIGE KOCKEN". En näst intill fullsatt aula vittnade om nyfikna och medvetna matkonsumenter vid föreläsning av den uppmärksammade författaren Mats-Eric Nilsson.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-12-19 04:00
Bänkraderna var i stort sett fullsatta när journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson talade inför en nyfiken och synbart engagerad publik i Säveskolans aula.
Utgångspunkten var de två böcker han skrivit, där han beskriver hur onaturlig och industriell vår vardagsmat är.

"Äkta vaniljglass"
- Det som förvånar mig mest är hur tillåtet det är för producenterna att skylta med alla dessa "fina" ingredienser som inte ens finns i maten, säger Mats-Eric Nilsson när han illustrativt visar en glassförpackning med "äkta vanilj" på storbilds-skärmen bakom sig.
Mats-Eric Nilsson menar att vi är allt för myndighetstroende i Sverige.

Litar på myndigheter
Svensken litar på att instanser som Livsmedelsverket förbjuder allt som är skadligt eller felaktigt - som att det finns riktigt vanilj i den massproducerade svenska glassen.
- Det är enormt mycket som är tillåtet för producenterna, berättar han.

Glassig historia
Trots en allt större medvetenhet hos gemene man och ökade krav på bra mat utan onödiga tillsatser, är det inte lätt att vara konsument.
Enligt Mats-Eric Nilsson spelar producenter även på att de inte har tillsatser i sina produkter. Även här refererar författaren till en "glassig" historia.

Lejonet och björnen
- Lejonet och björnen är ett av exemplen där man utmålar sig att vara annorlunda än industriglassen genom att de gör glass "utan konstigheter". Men deras innehållsdeklarationer är lika långa som den marknadsledande storproducenten GB Glace, säger Mats-Eric Nilsson.
Nu är det inte bara glass som Mats-Eric Nilsson tar upp, men principen är densamma och han har studerat innehållen i allt från portionsförpackade kåldolmar till vit-tryffelolja.

E-nummer
Däremot var det genom en glass som de första tankarna väcktes hos honom.
På en badstrand på Gotland kollade han in innehållet på omslaget av glassen han åt. Var är glassen, undrade han bland raderna av E-nummer och färgämnen.
På den vägen är det och Mats-Eric Nilsson är i dag författare av uppmärksammade "Den hemlige kocken" och uppföljaren "Äkta vara".

Varför så billigt?
Lär dig förstå innehållsförteckningen - ju färre komponenter desto bättre. Det är konkreta råd och uppmaningar författaren kan ge.
- Och ställ er frågan
ibland varför är detta så billigt, istället för varför det är dyrt, uppmanar Mats-Eric Nilsson.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om