"På Gotland finns mycket nytt att lära"

Som sista län i landet har Gotland fått utbildningar inom yrkeshögskolan.
Till hösten får 50 elever plats på tvååriga kurser inom vindkraft och turism.
I går meddelade Myndigheten för yrkeshögskolan vilka utbildningar som får statsbidrag till hösten. Bland de 885 ansökningarna fanns 3 om utbildningar förlagda på Gotland.

Framtidsyrke. Bilden är från yrkesvux utbildning av vindkraftstekniker i september förra året. Nu utvecklas utbildningen ytterligare. Den kurs som startar i höst blir tvåårig och ingår i den nya yrkeshögskolan. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Framtidsyrke. Bilden är från yrkesvux utbildning av vindkraftstekniker i september förra året. Nu utvecklas utbildningen ytterligare. Den kurs som startar i höst blir tvåårig och ingår i den nya yrkeshögskolan. Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-01-18 04:00

Christopher Polhemgymnasiet ansökte om att få starta en utbildning för vindkrafttekniker, och PPS (Power Planning System) AB ville anordna kockutbildning, samt utbildning av producenter för besöksnäringen.

Två av de tre utbildningarna får grönt ljus.

PPS AB (som bland annat äger Donnergymnasiet) får till hösten starta en utbildning med 30 platser för producenter för besöksnäringen. Under två år ska eleverna bland annat lära sig hur man driver projekt och hur man förverkligar affärsidéer.

Däremot blev det nej till kockutbildningen.

- Hade vi fått båda utbildningarna var planen att förlägga dem till hotellet i Slite som vi håller på att renovera. Men nu blev det bara en, och den har vi plats för i Klintehamn, säger Anders Raanaes som är ansvarig för PPS ansökan.


Har hoppet kvar
- Jag är på väg till Gotland för att diskutera med Donnergymnasiets ledning om hur vi ska organisera det här, tillägger han.

Om kockutbildningen säger Anders Raanaes:

- Vi ger inte upp hoppet. Jag tror att vi har en bättre chans att få utbildningen om vi "spetsar till" utbildningsplanen och har en tydligare inriktning.


Vindkraft
Christopher Polhemgymnasiet får tillstånd att starta en tvåårig utbildning med 20 platser för vindkraftstekniker.

På Gotland finns redan utbildning av vindkraftstekniker, men den är ettårig och bedrivs inom yrkesvux. Genom att bli en utbildning inom yrkeshögskolan förbättras möjligheterna att lägga upp en skräddarsydd kurs.

- Vi har haft två kullar inom yrkesvux, så vi vet hur vi ska lägga upp kursplanen. Vi är väldigt glada över att få den här möjligheten, säger Mats Almgren som är lärare vid Christopher Polhemgymnasiet.

På senare tid har det startat flera utbildningar för vindkraftens behov. Först ut var Strömsund, sedan startade Söderhamn med inriktning på offshore, Varberg följde med satsning på projektering, och Piteå har startat en kurs för tekniker med fokus på kallt klimat.

Christopher Polhemgymnasiet kommer att ha en allmän inriktning. Mats Almgren tror att det finns efterfrågan på fler vindkraftstekniker.

- Vi var på en stor konferens i höstas, och där berättade ett av företagen att deras behov av tekniker var så stort att de skulle kunna anställa alla som utexamineras, berättar han och tillägger:

- På Gotland ligger vi före. Här genomgår vindkraften ett generationsskifte, så här finns det mycket nytt att lära.

Yrkeshögskoleutbildning sker inom yrkeshögskolan. Kurserna är utformade utifrån arbetslivets behov av eftergymnasial yrkeskompetens och finns inom många olika områden - exempelvis IT, ekonomi, vård, turism, restaurang, bygg, lantbruk, media, teknik.

De kan drivas både av privata och offentliga anordnare, som godkänts av Myndigheten för yrkeshögskolan.

Utbildningarna drivs i nära samarbete med företag och andra arbetsgivare.

Fakta: Myndigheten för yrkeshögskolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om