För bara några år sedan hade polisen på Gotland svårt att rekrytera personal. Men sedan 2016 har två tredjedelar av kåren bytts ut.
– I antal handlar det om närmare 40 poliser i yttre verksamhet. Antalet nya ansikten på stan är jättemånga fler, det har varit en stor föryngring bland de man ser ute, säger Mattias Wallin, ordförande för Polisförbundet på Gotland.
2016 skedde även en omorganisation, där lokalpolisområde Gotland numera hör till Region Stockholm.
– Gotland har haft stor tilldelning av aspiranter och kommit nära det riktvärde som vi ska ha, säger han och berättar att läget på ön är betydligt bättre än i exempelvis Stockholm.
Av strax över 100 poliser på Gotland är ett 60-tal kopplade direkt till ingripandeverksamhet, men jobbar även med det brottsförebyggande arbetet. Gotland har, förutom aspiranter, lyckats locka utbildade poliser med flera års erfarenhet.
– Arbetsgivaren har varit framgångsrik, men man har också tappat bort den erfarenhetsbank som funnits bland dem som jobbat ute, säger Mattias Wallin.
Polisförbundet jobbar för att de poliser som kommer till Gotland också ska bli kvar. Mattias Wallin oroar sig i sin fackliga roll över det relativt stora antal som ändå har valt att lämna polisyrket.
– Att man behåller de man har är lika viktigt som att rekrytera nya, säger han.
Dit hör flera före detta militärer som omskolade sig till poliser, men som efter Försvarsmaktens återetablering valt att återgå till militär tjänst igen.
– Jag tror inte att alla förväntar sig att jobba halva sitt arbetsliv i yttre tjänst. När man bildar familj tär skifttjänstgöring mycket på familjelivet, säger han och berättar att Gotland sedan 2018 har varit pilotområde i ett försök med fast schema som fått kritik från polisfacket.
Det innebär fler kvälls- och helgpass. Målet från arbetsgivarhåll är fler poliser i yttre tjänst när de behövs som bäst.
– Det som arbetsgivaren ville åt var fler i tjänst framför allt kvällstid, säger Mattias Wallin och berättar att systemet med fasta scheman nu permanentas efter nyår.
Jennifer Andersson tjänstgjorde efter Polishögskolan i Stockholm, men hör till de som valt att flytta hem. En flytt som hon inte ångrar.
– Jag var aspirant på Norrmalm i Stockholm, en av Sveriges största stationer, säger hon och berättar att jobbet handlade om allt ifrån att hålla koll på krogarna runt Stureplan, till ärenden om psykisk ohälsa och bostadsinbrott.
När jobbet som polisassistent i Visby dök upp i augusti 2016 valde Jennifer Andersson att flytta hem.
– Den största anledningen var att jag ville komma hem till familjen, till alla nära och kära, säger hon.
Yrkesmässigt tycker hon att skillnaden är stor mellan jobbet på Gotland och i Stockholm.
– Här känner jag till folk och jag blir igenkänd. Där var jag mer okänd, säger Jennifer Andersson och berättar att det finns både för- och nackdelar med det, men att det positiva för det mesta väger tyngst.
Med sig tillbaka till Gotland tog hon erfarenheter från att ha jobbat på en stor station med högt tryck.
– Att man har jobbat på i yttre tjänst gör att man bygger en erfarenhetsbank. Man har sett något annat och tar lärdom av det.
På Gotland, menar hon, hinner ärenden följas upp och hon kan följa det som händer i ett längre perspektiv.
– Jag trivs jättebra, dagarna ser olika ut och jag känner mig behövd. Det är världens bästa jobb, säger hon.