På 1000 platser kan marken vara giftig

På länsstyrelsen pågår ständigt arbetet med att hitta, utreda och planera för sanering av förorenad mark. För första gången ska områden saneras med naturvårdsverkets ekonomiska bistånd; snickeriet i Fårösund och sågen i Fide.

Foto:

Gotland2008-09-27 04:00
Gotland har hittills haft bara en riktigt stor marksanering där giftiga ämnen påträffats. Många minns säkert miljöskandalen med hundratals nedgrävda tunnor i Träkumla, tunnor med asfalt som använts vid vägarbeten. Tunnorna är bort för länge sedan, den förorenade jorden likaså. I det fallet tog vägverket sitt ansvar.
Värre är det när markområden som kräver sanering, inte kan kopplas till en nu levande person eller ett existerande företag. Det är då staten kliver in med pengar och i vissa fall, även kommunen.
Med åren har listan över



områden som kräver myndigheternas uppmärksamhet bara växt.
- Vi har i dag cirka tusen objekt på Gotland. Det är inte säkert att det finns föroreningar i marken på alla de platserna, men det är ändå objekt där vi vet att det förekommit verksamhet som skulle kunna medföra risk för föroreningar, säger Mattias Vejlens, som samordnar arbetet på länsstyrelsen.

Saneringar
1 000 platser kan tyckas väldigt mycket, men antalet platser som verkligen kräver ingående undersökningar av jord och vatten är kanske två, tre hundra.
- Av dem är det kanske 50 som kan betecknas som allvarliga, säger Mattias Vejlens.
Två mer omfattande saneringar står för dörren; sågen i Fide och f d snickeriet i Fårösund. På båda platsernas ska marken saneras för åtskilliga miljoner kronor. Naturvårdsverket har en pott för omfattande saneringar där det inte gått att hitta en ägare som kan ställas till svars. För första gången på Gotland kommer nu dessa pengar till pass.
En omfattande sanering som ännu vilar i väntan på att de ekonomiska
Just nu pågår arbetet med att sammanställa den nya 30-i-topplistan. Nya objekt kommer till, andra uppgraderas eller flyttas ned på listan,allt eftersom undersökningar och analyser blir klara.

Köparansvar
Ett sådant objekt som tillkommit på "värstalistan" är f d marmorbrottet i Hejdeby strax öster om Visby. Där har kabelbränning skett och vid eldning (när man vill bli av med isoleringen och få fram den rena metallen) kan dioxiner frigöras som också kan leta sig ned i marken och i grundvattnet. Marmorbrottet har hamnat i högsta riskklassen, klass 1.
Marmorbrottet ligger i det inre vattenskyddsom-
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om