Från mitten av 70-talet, genom den sexuella frigörelsen och en bra bit in på 90-talet, arbetade Owe Järlö inom fritidsverksamheten på Gotland, och åkte bland annat ut på samtalsläger med ungdomar där de bland annat fick lära sig att prata om känslor, sex och samlevnad.
– Vi blev ledande i norden på hur man skulle jobba utifrån ett sex och samlevnadsprojekt. Vi åkte ut med ungdomar och pratade om relationer i tre gånger fem dagar, säger Owe Järlö.
Idag är han för det mesta pensionär, men har från sitt tidigare yrkesliv och sitt långa äktenskap flera tips på hur man får ett förhållande att fungera över lång tid. En viktig del är att låta den andra ha sina intressen och sina viljor.
– Jag har lyckats hålla ihop med hustrun i 52 år och man måste respektera varandra. Hon vill ha sitt och jag vill ha mitt. Man får inte sätta stopp för om den andra vill utbilda sig eller jobba. Respekten måste finnas där.
En annan viktig del är att våga prata om hur man känner och lyssna på vad den andra har att säga. Men inte ens för en som jobbar med det, är det alltid lätt.
– Det var mycket diskussioner, och vi har haft perioder när det var svårt. Det går ju upp och ned, men det gäller att komma igenom det och då är det viktigt att man pratar med varandra. När man var på fritidsgården så lärde man sig att prata om sina känslor och det kunde jag ta med mig i hemmet.
I diskussionerna är det viktigt att inte leta fel hos den andre eller peka på oviktiga saker. Och kanske viktigast av allt, vara ärlig, både när man talar och när man lyssnar.
– Man kan inte hålla på och rätta varandra, och peka på vem som har fel. Och försök inte tolka känslor. Jag har ytterst sällan varit med om någon som kan tolka känslor rätt. Man måste lyssna och lita på det som sägs. Det jag säger är det jag menar.
Owe menar också att det är viktigt att säga som det är, och inte skylla ifrån sig för att undvika konflikt.
– Man kanske skyller på att chefen säger att man måste jobba, när det i själva verket är en själv som vill jobba. Då har inte partnern någon chans att bli arg på en, utan på chefen. Det är det många som gör för att slippa bråket hemma, men det är inte bra. Ärlighet är det viktigaste och våga lita på de känslor man har. Men ibland är det lättare sagt än gjort.