Ovning lockade många

Efter att fiskebåten börjat brinna valde de fyra ombord att hoppa i vattnet. Med hjälp av räddningsbåtar och en helikopter kunde elden släckas och de nödställda räddas.
Detta sjödrama lockade 100-tals människor till Visby hamn i går kväll.

Gotland2004-07-13 04:00
En viss osäkerhet rådde bland flera av åskådarna, men de flesta insåg rätt snart att det rörde sig om en övning. Sjöräddningssällskapet var på plats för att visa upp manskap och andra resurser.
Brandsläckning från båt och vinschning av "fiskare" upp till helikopter ingick i gårdagens aktion i hamnen.
Att Sjöräddningssällskapet förkortas SSRS beror inte på något korrekturfel. Alltsedan starten 1907 är det egentliga namnet nämligen Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne.
<span class='mr'>Medlemsavgift</span>
I dag är man en helt ideell organisation vid sidan av Sjöfartsverket. Utöver medlemsavgifter får SSRS sina intäkter genom donationer, vilket avspeglas i namnen på många av båtarna.
Omkring 1 000 frivilliga vid 56 stationer runt om i landet står beredda att delta i räddningsaktioner. Vid stationerna i Visby, Vändburg och Fårö finns totalt cirka 35 personer.
Många har yrkesanknytning till sjön, andra kunskaper och engagemang av annat skäl. Arbetsinsatsen görs utan ersättning.
<span class='mr'>Övas ständigt</span>
Besättningarna övas ständigt i alltifrån sjukvård till kommunikation. Vid skarpt läge har jourmanskapet 15 minuter på sig att ta sig från hemmet till båten.
­Jag tror att det aldrig tagit mer än 6­7 minuter för oss, säger Lars-Göran Larsson, chef för Visbystationen och dess 17 aktiva.
Även till sjöss går det undan eftersom trenden inom SSRS är mer snabbgående båtar. Det handlar om att vinna mot den nedkylning som drabbar en människa i vatten. Förutsättningarna har förbättrats tack vare ett antal inlånade Stridsbåt 90, varav en är stationerad på Fårö.
­När det gäller Östersjön ska vi kunna vara på plats inom tre timmar, säger Lars-Göran Larsson.
Vid gårdagens övning gavs tips på hur en nödställd kan öka chanserna att också få hjälp. VHF-radio är att rekommendera framför mobiltelefon, eftersom till exempel Gotlandsfärjorna är försedda med VHF-antenner. Den som använder nallen bör förvara den i plastpåse.
Om man hamnar i vattnet är en uppblåsbar flytväst att föredra. Starkt lysande handbloss syns på långt håll. Den som har nödraketer bör skicka upp dem parvis (en direkt efter att den första slocknat), för att ge räddarna mer tid att hitta rätt plats.
Ägare till fritidsbåtar kan teckna ett särskilt assistanspaket, som bland annat omfattar hjälp vid driftstopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om