Övertiden ökar för vårdpersonal

Sjuksköterskor och undersköterskor arbetar allt mer övertid. I värsta fall kan patienternas säkerhet komma i kläm.

Gotland2013-08-20 13:41

I storstadsregionerna har övertiden ökat dramatiskt de senaste fyra åren. Enligt SVT har övertiden i Stockholm, Skåne och Västra Götaland ökat med 47 procent när första halvåret 2009 jämförs med motsvarande period 2013.

För Gotlands del är siffrorna mer blygsamma, men övertiden har ändå ökat. Enligt uppgifter från personalchef Lena Karlsson har övertiden för undersköterskor ökat med 16,5 procent och för 4,5 procent för sjuksköterskor.

Antalet övertidstimmar varierar från månad till månad och för undersköterskorna var antalet timmar färre i januari och maj 2013 jämfört med samma månader 2009.

Sjuksköterskornas timmar minskade rejält under maj i år och även under juni var antalet timmar färre än 2009. Personalgruppen omfattar här sjuksköterska, barnmorska, anestesi-, distrikt-, psykiatri-, intensiv- och operationssjuksköterskor, andra specialistinriktade sjusköterskor och sjuksköterskor med specialfunktion, samt röntgensjuksköterska.

Lena Karlsson kan inte uttala sig om arbetsbördan är för hög för sjuk- och undersköterskor på Gotland, men kommenterar skillnaden mellan Gotland och de värst drabbade regionerna.

– Vi har ju inte haft samma problem som dem att bemanna organisationen, säger Lena Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om