Överklagar grannarnas protester mot dagis

Inför uteförskolans start i april på Tellusgatan i Visby stoppades planerna plötsligt av att grannarna protesterade. Några var positiva, några oroade sig över eventuella trafikproblem.
De starkaste protesterna framförde argument om att området enligt detaljplan ska användas för bostadsändamål. Dessutom upplevs redan nuvarande dagisverksamhet som störande. Att nu utöka denna med 20 barn anses som ¿en klar olägenhet". I kombination med ökad biltrafik, buller och avgaser yrkade man att bygglovet skulle avslås.

Gotland2003-04-17 04:00
Så blev det också. Byggnadsnämnden avslog i mars ansökan om att göra om huset på Tellusgatan till dagis. Då var redan huset inköpt för en miljon av Uteförskolan Alla Årstider. 20 barn hade beretts plats och arbetskraft var ordnad. Nu har Uteförskolan bestämt sig för att överklaga byggnadsnämndens beslut.
Som framgått i insändare i GA har reaktionerna från föräldrar och berörda varit många. Där ifrågasätts om de klagande verkligen upplever verksamheten som en klar olägenhet. Även detaljplanen, som anger att området bara ska användas för bostadsändamål ifrågasätts.
De grannar som klagat, och som även pekas ut i insändarna då yttrandena är offentliga, tänker dock inte ändra sig:
­ Vi utnyttjar vår rätt att yttra oss, säger Maj-Britt Henriksson som tillsammans med sin man Jan-Olof Henriksson och ytterligare ett grannpar står för den starkaste kritiken till att uteförskolan öppnar på Tellusgatan. Jag tycker också att det är urdålig journalistik att släppa fram våra namn på det sättet i insändarna. Det är klart det berör.
<span class=MR>¿Fler som klagar"</span>
De uppfattar att 20 barn är för mycket i området. På frågan om ett så starkt uttryck som "en klar olägenhet" avseende verksamheten säger Maj-Britt Henriksson:
­ Titta bara på området. Det är små trädgårdar och små hus, det är så tätt här. Jag vill inte ha ett daghem intill vår pyttelilla trädgård. Daghem ska placeras där det bättre smälter in i omgivningen.
­ Och det är inte bara vi som klagar, menar Jan-Olof Henriksson. Det är flera som inte vill gå ut med tanke på att de kan bli jagade av pressen med flera.
Att uttrycket "klar olägenhet" används i yttrandet, menar Jan-Olof Henriksson vara befogat:
­ Har man ett dagis på sin gård blir det i förlängningen problem. Jag tycker inte det är rätt att placera ett daghem här. Vi ser gärna att barnfamiljer flyttar in i området. Vi har inget emot barn, det är inte det det handlar om. Man måste ha rätt att yttra sig, sedan får politikerna fatta beslut efter det. Jag tänker inte ändra mig.
<span class=MR>Lite spänt nu</span>
Anders Nordlander och Susanne Nilsson, som driver Uteförskolan, har nu bestämt sig för att överklaga byggnadsnämndens beslut.
­ Jag tycker det är synd att de inte vill ändra sig, menar Anders Nordlander. Vi har diskuterat det här fram och tillbaka och tyckt att ett överklagande kanske leder till ett ja och att det då blir svårt att jobba i området. Det är lite spänt här nu, det är liksom uppdelat i två läger. Det är ytterst synd att de som klagat inte kontaktakt oss eller varit med på informationsmötena.
Innan ett överklagande tas upp står Uteförskolan inför ekonomiska problem. Huset är köpt och står i dagsläget bara och kostar pengar. Kanske blir de tvungna att hyra ut, eller i värsta fall sälja. 20 barn fanns inskrivna till den planerade starten och personal var kontaktade. Nu ligger allt i luften.
­ Jag köper inte argumenten att de blir störda av barnen eller av bullret, säger Anders Nordlander. Men det svåraste problemet är kanske att området är skyddat genom detaljplanen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om