Regeringen tror att den nya gymnasiereformen innebär besparingar för kommunerna och minskar därmed anslagen. 675 miljoner kronor sparas nästa år, en summa som ökar till 1,9 miljarder kronor 2015.
För Gotlands del innebär det 4 miljoner kronor 2012, en besparing som successivt växer till 11,7 miljoner kronor 2015.
- Det här kommer garanterat att få effekter för oss, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Per Edman (V).
Extra anslag
2012 blir lindrigare genom att regionstyrelsen vill ge gymnasieskolan på ön ett tilläggsanslag på 3 miljoner kronor.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén har varnat för att gymnasiereformen nu blir rejält underfinansierad. Miljöpartiet har efter det låtit riksdagens utredningstjänst räkna ut vad besparingen innebär i form av lärartjänster.
Trött på Björklund
Besparingen 2015 motsvarar totalt 3 600 tjänster i landet. För Gotland motsvarar neddragningen 8 tjänster nästa år. Besparingen på 11,7 miljoner kronor 2015 motsvarar 22 tjänster.
Utbildningsminister Jan Björklund kallar omräkningen till lärartjänster för "populistiskt trams".
- Jag tycker beräkningen är ett bra sätt att visa effekterna av besparingen. Jag blir lite trött på Jan Björklund. Utbildningsdepartementet är de enda som tror att den nya gymnasiereformen gör skolan billigare. De flesta andra tror tvärtom, det finns många nyheter som gör den dyrare, säger Per Edman.
Vid nästa sammanträde ska gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden besluta om gymnasieorganisationen för nästa läsår.
- Vi måste planera noggrannare framöver. Det kommer att bli svårare att ha de smalare programmen kvar. Gymnasieskolan kommer att kosta mer än vad vi har pengar till framöver om vi ska behålla ett bra utbud, säger Per Edman.