Över 800 uppdrag ska tillsättas efter valet
Om du inte blir kommunalråd eller ordförande i fullmäktige, kan du tänka dig ett uppdrag i stiftelsen Gothems strandbad? Eller vara delegat till Hansedagarna, eller varför inte ledamot i DBW:s trädgårdsstyrelse?Det finns stora och små förtroendemannauppdrag i Gotlands kommun. En sak har de gemensamt, efter valet i höst är platserna lediga och ska tillsättas på nytt. Kommunens förtroendemannaregister omfattar omkring 860 olika uppdrag, och här finns plats för en mängd olika intressen och smakriktningar.
Totalt ska det rekryteras personer till över 800 förtroendeuppdrag. Det kan tyckas vara många, men antalet förtroendevalda har minskat kraftigt i landets kommuner de senaste femtio åren. För Gotlands del var det särskilt märkbart då öns 16 kommuner bildade storkommunen 1971.
Antalet förtroendevalda fortsätter att minska. Vid fullmäktigesammansträdet förra månaden försvann 41 huvudmän i sparbankerna. Enligt sparbankslagen ska kommunen utse huvudmän till sparbanksstyrelserna. Eftersom sparbankerna i Garda-Lau, Alskog, Dalhem och Kräklingbo gått samman och bildat Sparbanken Gute kunde antalet huvudmän minska från 51 till 10. De nya huvudmännen utsågs som brukligt proportionellt efter hur många platser partierna har i fullmäktige. Fem är socialdemokrater, en vänsterpartist, två centerpartister och två moderater.
Det minskande antalet förtroendevalda är ett problem, skrev kommundemokratikommittén i sin utredning 2001. Att det finns en förhållandevis stor grupp förtroendevalda har inte bara ett egenvärde i en demokrati utan bidrar framför allt till att underlätta folkviljans förverkligande, öka den samlade demokratiska kompetensen i samhället och minska risken för maktmissbruk. Trenden med ett minskat antal förtroendevalda måste därför vändas, var kommitténs slutsats.
Vid sidan av kommundemokratikommitténs utredning finns det flera rapporter och utredningar som hävdar att läget är kritiskt för demokratin. Valdeltagandet minskar. Förtroendet för politikerna sviktar och antalet medlemmar i de politiska partierna krymper.
Den krympande skaran medlemmar är allvarligt, eftersom de politiska partierna är nyckeln till demokratin. Det är visserligen kommunfullmäktiges valberedning som i december ska fördela förtroendeuppdragen, men det är de politiska partierna som nominerar de flera hundra kandidaterna som ska tillsättas.
Hur är läget på Gotland?
Hittills har partierna bara tagit fram kandidater till riksdagsval och fullmäktige. Arbetet med att rekrytera kandidater till de övriga förtroendeuppdragen påbörjas först efter valet, eftersom det är valresultat som styr hur många poster varje parti ska besätta.
Men partikanslierna har redan en bra känsla av hur höstens nomineringsarbete kommer att gå. Om nuvarande mandatfördelning i fullmäktige består räknar socialdemokraterna att partiet ska besätta drygt 200 förtroendemannaposter.
- Det är klart att vi klarar det. Vi är ett stort parti, 1 900 medlemmar. 1 700 blir utan uppdrag, säger Bo Björkman.
Han räknar med att intresset är lika stort som vid förra valet. Då var så många nominerade, att flera blev utan uppdrag. Exempelvis hade socialdemokraterna 25 personer nominerade till de åtta platser partiet har i tekniska nämnden (4 ordinarie + 4 ersättare).
- Känslan att det är kris och svårt att få folk till förtroendeuppdrag har inte vi, säger Bo Björkman.
Samma erfarenhet har Lars-Erik Benneck på moderaternas kansli. Han räknar med att partiet behöver minst 60 personer för att kunna tillsätta alla förtroendeuppdrag partiet får efter höstens val, och det är inget problem.
- För närvarande har vid det bra ställt, faktiskt en liten kö med folk som vill vara med. Se bara på vår fullmäktigelista, där har vi 40 namn, säger Lars-Erik Benneck.
När moderaterna nominerar kandidater spelar närheten till uppdraget roll. Exempelvis sitter Margareta Persson, som bor i Hablingbo, i folkhögskolestyrelsen. Även intressen och yrke inverkar. Jordbrukaren Göte Malmros är moderaternas ledamot i viltvårdsnämnden och jordbrukaren Per Östlund är moderaternas gruppledare i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Centerpartiets expedition har redan uppmanat avdelningarna att börja tänka på lämpliga kandidater. Partiet har 18 platser i fullmäktige och i proportion till det ska partiet tillsätta omkring 150 förtroendemannaplatser - under förutsättning att nuvarande mandatfördelning består efter valet.
- Det har fungerat bra hittills, och det gör det nog efter valet i höst också. Vi brukar först fråga dem som har en plats om de vill sitta kvar, sedan fyller vi på vakanserna med de namn som avdelningarna föreslagit, säger Curt Broberg vid centerpartiets expedition.
Nuvarande förtroendemannaregister omfattar omkring 860 uppdrag - allt från ordförande i kommunfullmäktige till revisorsersättare i stiftelsen Gothems strandbad. Hur många de är exakt är en definitionsfråga, eftersom ett förtroendeuppdrag kan innebära flera olika uppdrag. Nästan alla förtroendemän är rekryterade via de politiska partierna. Ett fåtal uppdrag innehas av kommunala tjänstemän.
Hur många förtroendeuppdrag som ska tillsättas i december är oklart. För närvarande pågår en utredning om de kommunala nämndernas organisation. I juni förväntas kommunstyrelsens arbetsutskott ta ett principbeslut i frågan, men sedan ska även nuvarande fullmäktige och nya fullmäktige besluta i frågan innan den nya organisationen kan börja gälla från 1 januari 2007.
- Vårt uppdrag är att se om vi kan få en effektivare organisation och ett livaktigare fullmäktige. Ambitionen är inte att minska antalet förtroendeuppdrag, säger Göran Lindbom som gör utredningen tillsammans med Jan-Olof Henriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!