Över 40 klagomål – här är krogarna som stört i sommar

Nära 80 klagomål och ett indraget alkoholtillstånd – det var slutnotan när regionens miljöinspektörer summerade krogbullret sommaren 2023. Ett år senare har antalet anmälningar nästan halverats och inga förelägganden utfärdats.

”Störningar från musikljud förekommer ännu, men har blivit färre jämfört med de senaste åren”, säger Jonatan Levin, här tillsammans med miljöinspektören Claudia Castillo och en krögare.

”Störningar från musikljud förekommer ännu, men har blivit färre jämfört med de senaste åren”, säger Jonatan Levin, här tillsammans med miljöinspektören Claudia Castillo och en krögare.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2024-08-21 05:15

Krogar som spelar hög musik eller har stimmiga gäster är ett återkommande störningsmoment för många gotlänningar under högsäsongen. Sommaren 2023 kulminerade med att Rosengården vid Stora torget fick sig alkholtillstånd indraget, bland annat med hänvisning till ljudnivån och krogens oförmåga att komma till rätta med problemen.

Sommaren 2024 blev en stillsammare historia – i alla fall om man ska gå efter antalet klagomål som inkommit till regionen och miljöinspektörernas samlade bedömning.

undefined
Regionen har blivit bättre på att arbeta förebyggande med frågan, menar Jonatan Levin.

– Störningar från musikljud förekommer ännu, men har blivit färre jämfört med de senaste åren. Under 2024 har det inkommit cirka 45 klagomål om musikljud till Region Gotland. Vissa av klagomålen är anonyma, och då kan de inte utredas lika bra som ett klagomål där vi vet adressen till bostaden där störningen uppstår, säger Jonatan Levin, chef för regionens miljöenhet.

undefined
Även på Kallis minskade antalet klagomål, från nio i fjol till sex i år.

Till skillnad från tidigare år skiljer inte någon krog ut sig; anmälningarna är färre och mer utsprida jämfört med 2023. Flest klagomål har riktats mot Kallis i Visby och Bruna dörren i Ljugarn, sex stycken i båda fallen. Det framgår av en förteckning över de anmälningar som kommit in.

27 juli sammanfattade en närboende sin upplevelse så här: ”Efter en veckas ljudtortyr för oss boende, har Kallis tagit omtag och nu dunkar basljuden på precis som vecka 29. Det kan inte vara möjligt att en krog ska förpesta folks boendemiljö med olidligt basljud dag efter dag. STOPPA ELÄNDET!!!!!”

undefined
Förra sommaren fick regionen in 18 klagomål om hög musik från Bruna dörren. Denna sommar kom det in betydligt färre, 6 stycken.

Och 28 juli frågade sig en anonym klagomålsinlämnare följande: ”Får Brunan dunka på hela natten?” 

Lika många klagomål har det så kallade ”Vinägerkvarteret” gett upphov till. ”Strandhäxan på Donners plats spelar helt sanslöst hög musik. Omöjligt att vare sig tänka klokt, än mindre sova. Överjävligt”, tyckte till exempel en person som bor på Donners plats 17 juli.

Även Tofta Beach Club har väckt ont blod. 

”Har gått in för det går inte att vara ute, stängt dörrar och fönster, satt på TV, men ändå går musiken igenom. Det är för jävligt att man ska behöva göra så när det är skönt väder ute”, heter det i ett av sammanlagt tre klagomål riktade mot krogen.

undefined
”Störningar från musikljud förekommer ännu, men har blivit färre jämfört med de senaste åren”, säger Jonatan Levin, här tillsammans med miljöinspektören Claudia Castillo och en krögare.

– Vi ser att många verksamheter har bra rutiner för ljudnivåerna, men det finns ett stort behov av tillsyn och löpande förbättringar. Under 2024 har vi sett tillsynsbehov vid cirka 20 verksamheter på Gotland, varav de flesta i Visby innerstad. Några verksamheter behöver göra förbättringar, men dialogen med verksamheterna har fungerat bra och det finns inget behov av förelägganden eller indraget alkoholtillstånd, säger Jonatan Levin.

Klagomålen är ändå betydligt färre i år. Vad kan det bero på? 

– Vi har ett arbetssätt där grunden är att förebygga och ha mer kontakt med verksamheter innan störningar uppstår. Det gör att alla verksamheter får möjlighet att göra rätt. Verksamheterna har nog även sett att om man missköter ljudet vid upprepade tillfällen så kan det få konsekvenser, som förra året när en verksamhet förlorade sitt alkoholtillstånd.

undefined
Efter flera år av varningar för både hög musik och höga berusningsnivåer blev Rosengården av med sitt alkoholtillstånd i augusti för ett år sedan.

Så bullernivåerna i sommar kan bli det nya normala – eller fortsätta minska rentav?

– Vi kommer fortsätta ha kontakt med berörda verksamheter för fortsatta förbättringar och hoppas att störningarna kommer fortsätta minska kommande år, säger Jonatan Levin. 

Klagomålen

Apotek (3 klagomål till och med vecka 32)

Bolaget (2)

Bruna dörren (6)

Fårö strandcafé (1)

Kallis (6), Kasai (5)

Lilla huset (4)

Medeltidsveckan (1)

Nisseviken (1)

Pop-up Hopshed (1)

Sjöviksgården Ljugarn (1)

Tofta Beach Club (3)

Vinägerkvareret (6)

Vår fru (1)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!