Oväntade radonfynd på Gotland
Den gotländska kalkstensgrunden innehåller oväntade mängder radioaktivt uran och radon.
Nu ska radonhalter i vattentäkter och fastigheter över hela ön mätas.
Sedan 1960 har SGU, Sveriges geologiska undersökning genomfört flygmätningar över Sverige, för att kartlägga exempelvis berggrundstyp, strålning och grundvattenrörelser. I försomras var turen kommen till Gotland. Under maj och juni gjordes flygningar på 60 meters höjd, med 400 meter mellan flyglinjerna och 16 meter mellan mätpunkterna.
Bland många andra data, upptäcktes en - utifrån tidigare kända referensramar - mycket oväntad avvikelse.
- Vi har tidigare trott att Gotlands kalksten haft ganska låg gammastrålning. Nu hittade vi förhöjda halter av uran, berättar geofysikern Lena Persson, som på torsdagen höll ett föredrag om den "nya bilden av Gotland", på SGU i Uppsala.
Uran är ett radioaktivt ämne, vars sönderfallskedja bland annat producerar den radioaktiva gasen radon.
Låga halter
De förhöjda halterna av uran på Gotland förekommer i främst två stråk (se SGU:s flygkarta intill artikeln). Med utgångspunkt från den, har Lena Persson gjort markmätningar på ett 40-tal punkter över hela ön.
Oftast var de uppmätta halterna uran mindre än hälften av gränsvärdet (16 ppm) för att stenen bör användas som byggmaterial. På ett begränsat och obebyggt område på Östergarn, hittade man dubbelt så hög halt.
Det tycks dock i dagsläget inte finnas någon större anledning till oro, menar Lena Persson. Så även statsgeologen Mikael Erlström, projektledare för SGU:s geofysiska kartläggning av Gotland.
- Kontentan nu är att man, om man bor i ett rödmarkerat område, i ett hus som ligger direkt på berggrunden eller över ett slukhål, bör begära en husmätning, säger han.
Mikael Erlström tror att uranet letat sig upp genom sprickbildningar och grottsystem på Gotland, via olja och gaser från Östersjöns botten sydost om ön. Det, menar han, är i så fall nya kunskaper, som kan öka förståelsen för hur kalksten och dess spridningsrisker ska bedömas.
Klar bild 2008
Nu kartläggs radonets utbredning på Gotland. I ett första skede lägger kommunen, som redan tagit del av SGU:s resultat, 300 000 kronor på uppdraget.
Nyligen inleddes mätningar av alla kommunala vattentäkter. Tekniska förvaltningen, stadsarkitektkontoret och miljö- och hälsoskyddskontoret har också beställt en detaljerad radonrisk-karta för Visby med omnejd av SGU.
Den bör bli klar någon gång framåt våren, tror Sverker Lindberg, utredningsingenjör på tekniska förvaltningens planerings- och exploateringsenhet.
- Vi planerar också att undersöka kommunens fastigheter efter radon. Det arbetet påbörjas förmodligen nästa höst.
Mätningarna inleds i Visby, främst beroende på exploateringstrycket och folkmängden.
Kända och kommande uppgifter kommer fortlöpande att sammanställas. Under 2008 räknar man med att ha en klar bild av radonläget på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!