"Östercentrum är för tråkigt"

Östercentrum i Visby känns mer som en plats för rationellt handlande än en trevlig plats för planlöst och spontant shoppande.Detta måste man göra något åt om man vill att det ska fortsätta att vara ett attraktivt köpcentrum.Det slås fast i en analys gjord av Handelns Utredningsinstitut.

För grått? Östercentrum måste            förändras om kunder och butiker ska stanna kvar, skriver Handelns utredningsinstitut i en analys.

För grått? Östercentrum måste förändras om kunder och butiker ska stanna kvar, skriver Handelns utredningsinstitut i en analys.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2007-09-29 04:00
Östercentrum känns inte som en inbjudande mötesplats, skriver Fredrik Kolterjahn på HUI, som gjort analysen på uppdrag av kommunen.
För att skapa förutsättningar för att Östercentrum även i framtiden ska vara Visbys naturliga servicecentrum startar nu ett gemensamt projekt av Gotlands kommun, fastighetsägarna och företagarna på Östercentrum.

"Man måste agera"
Upprustningen för några år sedan gjorde att miljön blev bättre. Men det räcker inte. Det är fortfarande för tråkigt. Om ingenting görs finns det risk att kunderna sviker och att butiker flyttar från Östercentrum. Man måste agera för att inte bli en förlorare i framtiden, skriver Fredrik Kolterjahn.
Han framhåller vikten av att det finns en bra livsmedelsbutik, något som saknas sedan Hemköp slog igen. Coop Forums dagligvaruavdelning är rörig och ser gammal och sliten ut, tycker han.
Att det saknas bostäder, hotell och kulturellt utbud samt att det är ett begränsat utbud av restauranger gör att Östercentrum inte lever när butikerna stängt för dagen.

Bankomater dragplåster
De största hoten är etablering av handel på andra platser runt Visby, som planerna på galleria i före detta Flextronics och Coops stormarknad istadens utkant.
Styrkorna för Östercentrum är Åhléns samt apotek, Systembolaget och bankomater. Dessa behövs som dragplåster.
Och det finns goda möjligheter att utveckla Östercentrum.
Om Coop Forum byggs om till en galleria med små, fristående butiker förbättras utbudet och Gotland får sin första riktiga galleria. Samtidigt kan Coops dagligvaruavdelning göras om till en fräsch matbutik. Det behövs för att locka konferensbesökare till Östercentrum.
En bra mix av butiker, en eller flera dragare och ett utbud av privat och offentlig service är viktigt, liksom restauranger och caféer. Fredrik Kolterjahn efterlyser också fristående butiker som säljer gotländska produkter.
Bra tillgång på parkeringsplatser liksom generösa öppettider är viktigt. Men handelsplatsen måste också kännas fräsch och tilltalande, erbjuda andningshål i form av lite lugnare platser.

Föreslår konkret mål
En av de viktigaste faktorerna är dock en väl fungerande samverkan mellan företagarföreningar, fastighetsägare och politiska beslutsfattare.
Handelns utredningsinstitut föreslår att Visby ska ha som ambition att bli Årets stadskärna 2012 för att ha ett konkret mål att jobba mot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om