Osten smakar Lummelunda

Efter fyra års lagrande av ostar på sin gård ville Inger von Corswant pröva något nytt.- Det blir Lummelundaostar, säger hon.Ostar med smak av Lummelundagrottan.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-05-19 04:00
Långt ner i Lummelundagrottan ligger ostar och möglar. Idén kläcktes av Hanne Ödin, ägare av Lummelundagrottan, för några månader sen.
Hon berättade om idén för Inger von Corswant, som lagrat ostar på sin gård under fyra års tid. Inger nappade på idén och för drygt en månad sen lades de första ostarna ner i Lummelundagrottan.
- För att det ska bli bra, med tillräckligt mycket mögel, ska de ligga där i ungefär tre månader, berättar Inger von Corswant.
I veckan ska hon skicka en bit ost till Danmark för analys för att få reda på vilken typ av mögel det är.
- Det känns jättekul. När vi för första gången såg möglet fick vi sådan inspiration, det kändes helt magiskt, berättar Inger von Corswant.
När GT besöker Lummelunda har ostarna täckts av ett vitt mögeltäcke och de flesta ostarna har flera blå fläckar av mögel. Ostarna är torra och luktar inte mycket alls, mest sött faktiskt.
Ostarna ligger i två hyllor överdragna av myggnät för att inte miljö- och hälsoskyddsnämnden ska klaga. Men Inger förklarar att det egentligen inte spelar någon roll eftersom hon inte kommer att sälja dessa ostar.
För att en ost ska lagras och utveckla mögel på bästa sätt ska den vara i en mörk miljö med 95 procents luftfuktighet och +8 grader.
I Lummelundagrottan bibehålls den temperaturen året om.

Kan lagra i kylskåpet
I ett vanligt kylskåp kan man lagra ostar. Men Inger von Corswant förklarar tjusningen med att lagra ost i en grotta.
- I ett kylskåp får ostarna inte det naturliga möglet som i grottan finns i berggrunden. Det blir lummelundasmak på osten.
När man lagrar egna mögelostar brukar man tillsätta ett pulver innehållande mögel. Men i Inger von Corswants fall så har hon inte tillsatt något alls till ostarna, processen blir då helt naturlig.
Just nu ligger det omkring 50 ostar nere i grottan, alla ystade av Inger von Corswant. Sammanlagt ligger där mellan tio och tolv kilo ost.
Om man kan lagra ost i Lummelundagrottan borde man kunna lagra andra saker där också.
- Man skulle kunna lagra vin, men det är lite väl stöldbegärligt. Men kanske att man kan sätta in ett ordentligt larm när vi stänger på hösten och lagra viner hela vintern, säger Hanne Ödin.
Osten tillsätts en mögelart,
penicillium roqueforti.
Möglet växer vid låg temperatur och hög luftfuktighet.
Mjölksyran oxideras och mjölkproteinet bryts ner vilket gör osten mjuk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om