Osnyggt agerat av Swedish meats
Vitryssland betalar mer för svenskt kött, än exempelvis Ica och Coop. Ju fler långtradare österut, desto mer press på hemmamarknaden - förhoppningsvis med höjda kilopriser som följd.Det säger Bengt Siggelin, som känner att han och många fler lurats in i ett fult prisavtal med Swedish meats.- Det är inte snyggt.
Jämfört med andra länder är det oacceptabelt lågt, menar Gotländska grisuppfödares ordförande Bengt Siggelin. Svenska grisar, konstaterar han, är exempelvis salmonellafria och lever under världsunika förhållanden vad gäller bland annat djurhälsa och storlek på boxar.
Höga kvalitetskrav kostar dock. Ett ökat avräkningspris är avgörande för grisnäringens framtid, anser Bengt Siggelin.
Prisfrågor
Gotländska grisproducenter säljer sina slakt- och livdjur uteslutande via lantbrukarnas ekonomiska förening Swedish meats. Swedish meats säljer direkt vidare till Scan AB, som levererar charkprodukter till främst koncernerna Ica, Coop och Axfood (Hemköp, Willys).
Sedan några veckor tillbaka ingår Scan AB i nybildade HK Scan, efter att ha blivit uppköpt av livsmedelsjätten HK Ruokatalo group. Det har öppnat nya dörrar till norra Europa.
På sikt, hoppas Bengt Siggelin, kan den breddade marknaden skapa ett bättre förhandlingsläge för de enskilda grisproducenterna.
- I februari gick sex långtradare med griskött till Vitryssland. De betalar bättre än Ica. Man kan hoppas det sätter press på hemmamarknaden. Finns inget svenskt kött att köpa, måste de börja betala mer.
Butikerna tjänar betydligt mer på svenskt kött, enligt Bengt Siggelin.
- Det utländska kött de säljer så billigt är bara en lockvara. Svenskt kött säljer ändå.
Besviken
På fastlandet har producenterna flera slakterier att välja mellan, vilket gett bättre priser.
Bengt Siggelin berättar att vissa, utöver det rörliga avräkningspriset, fått tillägg på 1.80 kronor per kilo.
Många hade lägre eller inga tillägg. Efter protester mot orättvisa villkor, erbjöd Swedish meats i våras ett nytt avtal.
Alla skulle få 1.50 mer, inga tillägg skulle göras. På Gotland skrev alla på det treåriga avtalet.
- Jag kunde ha struntat i det, men då hade jag fått ett avräkningspris som var 1.50 lägre. Det gör nästan 500 000 kronor om året, säger Bengt Siggelin.
Ett halvår senare kom tilläggen tillbaka. För vissa.
- Om det inte är ett kontraktsbrott, så är det i varje fall inte snyggt, säger en besviken Bengt Siggelin.
Nu har slakterier på fastlandet visat intresse för gotländskt griskött - och erbjudit mer betalt.
Avtalet med Swedish meats löper ut om två år, påpekar Bengt Siggelin.
Men frågan är trixig.
- Att sälja till fastlandet är på sätt och vis ett svek mot Visbyslakteriet. Det skulle drabba dem som bor och jobbar här. Det känns jobbigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!