Oroslarm om risk för självmord ökar

I slutna grupper på nätet peppar ensamkommande varandra till självmord. På Gotland har två försökt ta sina liv. Nu kräver Barnombudsmannen åtgärder.

Väntan. På Gotland finns 165 ensamkommande. De flesta har väntat på besked om asyl sedan 2015 och bara 30 har hittills fått uppehållstillstånd.

Väntan. På Gotland finns 165 ensamkommande. De flesta har väntat på besked om asyl sedan 2015 och bara 30 har hittills fått uppehållstillstånd.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2017-02-18 11:00

Väntan på asyl och besked om att få stanna eller inte har fått ensamkommande att må dåligt. Så dåligt att många försöker eller planerar att ta sina liv.

När Socialstyrelsen i veckan frågade 51 kommuner kände de till 68 försök till självmord under 2016 och 2017. I veckan avslöjade dessutom nätverket ”Vi står inte ut” att ensamkommande i väntan på asyl peppar varandra att ta sina liv, via slutna grupper på bland annat Facebook. Det har fått Barnombudsmannen, BO, att agera.

– Vi tar uppgifterna på största allvar, det är bråttom att göra något, säger Hans Reuterskiöld, pressansvarig hos BO.

Han menar att ett tungt ansvar också vilar på de kommuner som tar emot ensamkommande.

– De är ansvariga och för en kommun är ett självmord ett misslyckande och katastrof, säger Hans Reuterskiöld.

I onsdags tog BO initiativ till ett möte med myndigheter och organisationer. En handlingsplan finns framåt.

– Vi ska nå ut inom några veckor. Om vi om ett halvår ser att det inte blev en självmordsvåg kan vi bara vara glada, säger Hans Reuterskiöld.

På Gotland finns i dag 165 ensamkommande. Bara 30 av dem har hittills fått uppehållstillstånd. De flesta kom redan 2015 och väntar fortfarande på besked om asyl.

Två av dem har försökt ta sina liv. En ryckte åt sig en medicinkarta och svalde fyra tabletter smärtstillande. En annan satte eld på sig själv med brännbar vätska. Det skedde på ett boende, efter att hens asylansökan hade avslagits.

På samma boende fanns då ungdomar som fått besked att de får stanna i Sverige. Händelsen fick Region Gotland att ändra sina rutiner och inte blanda ungdomar med positiva besked med dem som fått avslag.

Att asylprocessen tar lång tid förvärrar läget, menar Christina Godarve, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen.

– Det är flera som kom 2015 som inte ens har kommit på intervju, säger hon.

Den senaste tiden, menar hon, har allt fler på Gotland mått sämre.

– Ångestnivån har förvärrats de sista veckorna. Vi är väldigt oroliga med den situation som är, säger Christina Godarve och berättar om ensamkommande med självskadebeteende.

Flera har behövt akut vård för att sys på lasarettet, efter att ha skurit sig i armarna.

Hanna Ogestad, regionens avdelningschef för mottagandet, bekräftar bilden av att många mår psykiskt dåligt. Sedan ett par veckor följer personal från boendena med till fritidsgårdarna på fredagskvällar. Samarbetet mellan BUP, skola och boendena menar hon är viktigt.

– Jag känner mig trygg med det jobb vi gör, men jag känner oro för det läge vi är i med ungdomarna, säger Hanna Ogestad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om