Orolig väntan för gotländska betodlare

Väntans tider råder för de gotländska betodlarna.
Gårdagens årsstämma kunde inte mycket mer än slå fast ett händelserikt och omvälvande år, då man gjorde vad man kunde för att göra sina röster hörda i det internationella betbruset.
Redan den här veckan väntas dock ett av flera avgörande beslut fattas.

Gotland2006-02-14 06:00
Gotlands betodlareförenings ordförande Svante Runfeldt sammanfattade ett hektiskt år.
Betsådden startade tidigt och betkvoten på 18 271 ton överträffades med råge, med en sammanlagd produktion på 20 069 ton. Därmed blev 2 000-3 000 ton betor kvar på ön, utan att kunna omsättas inom eller utom kvot.
Lagom till midsommar presenterades så EU:s omvälvande reformförslag, som sedan dess stannat på samtliga betodlares läppar.
Förslaget innebar bland annat en bekräftelse på att årsstämman 2005 fattade rätt beslut, då man föreslog att i år - stadgeändringar kräver två årsmötesbeslut i rad - godkänna en ökning av medlemsavgiften från 0,4 till 0,6 procent av respektive odlares kontrakterade sockermängd.
Pengarna kommer att gå till bland annat att täcka upp för ökade mötes-, rese- och boendekostnader i samband med påverkans- och informationsarbete.
Exempelvis kan nämnas att Betodlarföreningen i fjol ägnade Almedalsveckan åt att uppvakta lokala och nationella politiker, varav flera ingick i Jordbruksutskottet. Dessutom deltog ett par ö-representanter i en stor betodlardemonstration i Bryssel.

Sockerregim
Den 24 december fattade EU:s jordbruksministrar beslut om en ny sockerregim, den så kallade MTR-reformen, som sträcker sig till och med år 2013.
Den innebär kraftiga prissänkningar: till att börja med 27 procent i år, år 2007 med 36 procent och år 2008 med 40 procent. Prissänkningen kommer att delkompenseras med 64,2 procent.
Hur stödpengarna ska fördelas, om det blir över alla lantbrukare, de drabbade betodlarna eller någonting däremellan, återstår dock att se. Många menar att ett tydligt stöd till dem som drabbas hårdast, är ett måste.
- Regeringspartierna fattar troligen beslut redan den här veckan, konstaterade Jordbruksdepartementets Linda Persson, som talade om reformen och framtiden på årsstämman.
Dessutom erbjuds betodlare på Gotland och Öland, att få dela på en särskild fond på fem miljoner euro - om de väljer att helt sluta med socker.

Fortsatt odling
Så sent som den 7 december 2005, slog dock ett enigt stormöte på Lövsta fast, att Betodlarföreningen och övriga intressenter, skall fortsätta verka för en fortsatt odling på Gotland!
Fler faktorer än nyss nämnda kompensationspengar, avgör dock deras framtid.
Ett nytt branschavtal ska också till mellan Danisco och SBC, Sveriges betodlares centralförening. EU väntas fatta beslut om kraftigt minskade kvoter och Danisco väntas i sin tur avsäga sig en del av den svenska kvoten, till förmån för andra länder.
Vad det, i kombination med att Danisco lägger ner sockerbruket i Köpingebro - som nu tar emot öns betor - innebär för fraktkostnaderna och för branschavtalet, återstår att se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om