Orolig SJF- ordförande besökte ön

Journalisterna är medborgarnas ögon och öron. Ju fler sådana desto större mångfald, vilket är bra för demokratin.
- Men nu pågår ett krig där medieägarna vill lägga beslag på journalisternas upphovsrätt.
Det säger Agneta Lindblom Hulthén, ordförande för Svenska Journalistförbundet, på besök i Visby.

Gotland2006-10-21 06:00
Upphovsrätten är en mycket het mediepolitisk fråga sedan några år tillbaka. Det handlar om rätten till texter och bilder. Frilansjournalister har enligt lagen rätt att själva bestämma till vem de säljer och var deras material ska publiceras. För anställda journalister finns upphovsrätten reglerad i kollektivavtalet.
- Det krävs ett avtal för att arbetsgivaren ska kunna sälja vidare en text eller en bild. Det är en bra garanti för journalisternas trovärdighet, säger Agneta Lindblom Hulthén.

"Minskad mångfald"
- Men medieägarna, som blir allt färre och därmed allt större, vill ta över upphovsrätten, säger journalistordföranden. De vill kunna sprida och sälja materialet i hela koncerner utan att be upphovspersonen om lov, till andra tidningar, radiokanaler eller webbtidningar. På det sättet minskar mångfalden inom journalistiken och trovärdigheten urholkas, menar hon.
- Det är en viktig fråga för medborgarna. Mångfalden krymper när öronen och ögonen blir färre. Medborgarna får inte den bild av samhället de har rätt till, när samma texter och bilder valsar runt i medierna.

Skadad trovärdighet
Om journalisterna tappar sin upphovsrätt betyder det också att varken de eller de personer de intervjuar eller fotograferar, har kontroll över hur materialet kommer att användas, säger hon.
- Den journalistiska trovärdigheten skadas och det är till men för demokratin, säger Agneta Lindholm Hulthén.

Mångfalden råder på Gotland
Hon har besökt Visby för att träffa öns journalister och slå ett slag för den kampanj som Journalistförbundet nu driver kring upphovsrätten.
Hon säger att Gotland är ett bra exempel där mångfalden fått råda. I stället för att slås samman fick Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda leva kvar under nya ägarna Norrköpings Tidningar.
Båda tidningarna får, genom en speciallösning, presstöd, vilket är ovanligt i landet.

Samma strid i Europa
- På det sättet lever mångfalden och betydligt fler åsikter och nyheter ryms nu på ön, än med en enda tidning, säger Lindblom Hulthén.
Hon säger att samma strid för upphovsrätten förs i hela Europa, där rätten funnits stadgad sedan 1700-talet. I USA och England däremot är det medieägarna som har upphovsrätten. Upphovsrätten finns med i FN-stadgan för mänskliga rättigheter och i den svenska regeringsformen.

Har rätt att få veta
- Kampen nu handlar om att få ägarna att inse att journalistik inte är en vara, vilken som helst. Man kan inte sälja journalistik som korv eller tvättmedel. Och människor som blir intervjuade har rätt att få veta var deras utsagor ska bli publicerade! Därför är upphovsrätten så viktig. Frågan är om demokratin ska överleva medierna?
Säger Agneta Lindblom Hulthén och hastar vidare till fastlandet och till nästa journalistdistrikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om