Oroande siffror för Gotlands barn

Antalet barn per personal ökar stadigt på öns fritidshem.
Helagotland.se har tagit fram den oroande statistiken.

Peter Larsson, orförande Kommunal Gotland.

Peter Larsson, orförande Kommunal Gotland.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2013-04-06 08:16

Siffor från Skolverket visar att avdelningarna på landets fritidshem blir allt större, samtidigt minskar antalet personal. På Gotland ser det bättre ut än i riket totalt. Sedan 2003 ökade antalet elever per avdelning på Gotland från 29,4 till 34,5. De siffrorna säger dock inget om antalet elever per personal och motsvarande statistik finns inte så långt tillbaka.

Ett par huvuden färre

Från 2011 till 2012 ökade dock antalet elever per personal från 8,9 till 9,6. Trots ökningen ligger Gotland relativt bra till jämfört med rikssnittet på 12,4 elever per anställd 2012.

Peter Larsson, lokal ordförande i Kommunal Öst, tycker ändå att det är alldeles för många elever per anställd på de gotländska fritidshemmen.

– Det borde vara ett par huvuden färre per anställd, säger han.

Trots att han är väl medveten om problemet med minskade resurser medger han att det sällan kommer in klagomål från personalen.

Under våren kommer Kommunal att åka runt till öns fritidshem och förskolor för att prata med personal.

Varje arbetsställe har ett skyddsombud eller ett arbetsplatsombud, men rutinerna att hantera arbetsmiljöproblem har stora brister inom vissa områden på regionen, anser Peter Larsson.

– Det kommer att bli bekymmer. Det som är viktigt att ta upp är att det blir stressigare för personalen och de får ett större ansvar. De måste ha mer koll helt enkelt och då blir det en stressfaktor.

Besvärligt göra god kvalitet

Örjan Grimlund är rektor för Alléskolan och Humlegårdsskolan. Han ser också att personaltätheten minskat successivt och ser problem med att hålla den kvalitet som man önskar.

– Självklart är det besvärligt, för att kunna göra god kvalitet i innehållet så krävs god personaltäthet.

– Vi ser generellt ett minskat anslag över tid för att driva fritidsverksamhet, säger han.

Pedagogiskt utbildad personal, fritidspedagoger, är en bristvara på Gotland, konstaterar han.

Är det något ni tvingas välja bort nu som ni kunde erbjuda tidigare på fritids?

– Vi ser att vi inte alltid kan erbjuda ett så varierat utbud på aktiviteter som vi kunde göra förr. Allt kostar inte pengar så det är mycket vi kan göra. Men det kan handla om utflykter med buss eller inträden till aktiviteter. Frukost och mellanmål, där vrider och vänder vi också på vartenda öre.

Mer information och statistik finns på skolverket.se: 

Över 40 elever per grupp på fritids

Skolverket jämförelsetal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om