Oro över hyreschock inom Gotlandshem

Parterna står redan långt ifrån varandra gällande årets hyreshöjning. Men det finns dessutom en oro kring vad ökade avkastningskrav inom Gotlandshem kan leda till.

Några av Gotlandshems bostadshus i Visby.

Några av Gotlandshems bostadshus i Visby.

Foto: Linda Berglund/Arkiv

Gotland2019-11-14 06:35

GT har tidigare berättat att parterna är långt från överens i årets hyresförhandling. Gotlandshem yrkade på fem procents höjning, vilket ansågs helt orimligt av Hyresgästföreningen. Nu har medling begärts i konflikten.

Samtidigt ser Gotlandshems ägare, det vill säga Region Gotland, över ägardirektiven för bostadsbolaget. Högre avkastningskrav föreslås, vilket får de boende att befara ytterligare hyreshöjningar framöver.

– Bolaget har bara hyrorna som inkomst, så det blir de boende som får bekosta det högre kravet. Det blir som en slags dubbel beskattning, hävdar Pia Malmros på Hyregästföreningen Gotland.

Enligt hennes beräkningar rör det sig om ett omfattande påslag jämfört med de nuvarande ägardirektiven. Detta verkar dock bero på hur man räknar.

De föreslagna fyra procenten är svåra att jämföra med de konkreta 7,5 miljoner kronor som är kravet i dag.

– Det här är verkligen inte tydligt och enkelt. Men fyra procent blir betydligt mer än 7,5 miljoner kronor, säger Pia Malmros.

Ansvariga politiker håller inte med. Ordförandeposten i Gotlandshem innehas av Moderaterna och deras regionråd Jesper Skalberg Karlsson menar att förslaget innebär en "smärre höjning".

– Det handlar om en halv procentenhet om man jämför med avkastningen år 2018. Det är en justering som vi gör efter diskussioner där Gotlandshem också deltagit aktivt, säger han.

Regionrådet får stöd för sina siffror av regionens ekonomidirektör Åsa Högberg. Men parterna jämför inte heller samma siffror.

– Det här verkar kanske krångligt, men till syvende och sist så ställer ägaren något högre krav än tidigare. Kravet är dock inte ohemult och det är till för att Gotland ska ha ett solitt och stabilt bolag inom allmännyttan, säger Åsa Högberg.

Från oppositionens sida intar man hittills någon slags medelväg – och betonar också svårigheten i att tyda förslaget.

– Hur påverkar det här hyresnivåerna, vilka lån man måste ta och så vidare? Gör man det här för att stärka bolagets ekonomiska möjligheter finns det en poäng. Men vi måste känna till konsekvenserna, säger regionrådet Filip Reinhag (S).

Det bör poängteras att avkastningskrav inte är samma sak som vinstkrav.

– Vill man bara plocka ut mer vinst, då blir det nog mer av en stridsfråga. Men det är reglerat hur mycket som får tas ut, så jag är inte så orolig över det, säger Filip Reinhag.

Jesper Skalberg Karlsson (M).
Jesper Skalberg Karlsson (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!