Oro för statsbidraget till färjetrafiken

Risken är uppenbar att Rikstrafikens sparbeting även kommer att drabba gotlandstrafiken framöver.
Det sade Destination Gotlands vd Sten-Christer Forsberg vid lördagens Öppet Forum på Borgen.
Arbetet med nästa avtalsperiod är igång och Destination Gotland vill väcka den gotländska opinionen redan nu.

Gotland2005-01-24 06:00
Destination Gotlands avtal med staten sträcker sig fram till och med 2008, med option att driva trafiken ytterligare ett år. Arbetet med att ta fram underlag inför nästa avtalsperiod är redan igång vid Näringsdepartementet, som sedan ger Rikstrafiken i uppdrag att upphandla den.
Rikstrafiken har på senare tid fått hård kritik för att ha slutit alltför dyra avtal om tågtrafik i Norrland. Budgeten för 2004, som var på cirka 800 miljoner kronor, räknade man med vid slutet av förra året att överskrida med omkring 85 miljoner kronor.
Rikstrafiken dåliga affärer har bland annat lett till att chefförhandlaren Elisabeth Forslin lämnat sin tjänst, och i april byttes även generaldirektören Kjell Dahlström ut.
I år har Rikstrafiken ålagds ett sparbeting på 30 miljoner kronor. Framöver kan det bli ännu mer. Sten-Christer Forsberg utesluter inte att även gotlandstrafiken kan komma att drabbas. Statsbidraget till färjetrafiken är cirka 230 miljoner kronor per år.

Besparing drabbar tonnaget
En neddragning av statsbidraget till färjetrafiken skulle drabba tonnaget. Enligt Sten-Christer Forsberg finns det inget annat rederi i världen som kan driva motsvarande färjor lika kostnadseffektivt som Destination Gotland.
? Gotland har i dag den mest avancerade färjetrafiken i världen. Minskar statsstödet kan vi inte behålla tonnaget, var beskedet vid lördagens forum.
Att spara genom att dra ner antalet turer tror inte Sten-Christer Forsberg på.
? Det ger minskade kostnader, men även intäkterna minskar. Möjligen skulle man kunna dra ner på trafiken vintertid.

Utländska rederier?
Upphandlingen av gotlandstrafiken måste ske enligt gällande EU-regler. Rederier från alla medlemsländer är välkomna att lämna anbud. Sten-Christer Forsberg utesluter inte att konkurrensen från rederier exempelvis från Baltikum kan bli svår.
Sten-Christer Forsberg använde lördagens Öppet Forum som en väckarklocka. Opinionen har vaknat för sent många gånger tidigare, exempelvis när sockerbruket hotades, inför försvarsbeslutet och vid Flextronics nedläggning.
? Det är nog inga problem att få politisk enighet kring trafiken, men den allmänna opinionen måste igång i år, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om