Orättvis jultallrik för kommunens anställda

Det blir inga stora utsvävningar när kommunens anställda firar in julen. Men det finns inte heller någon rättvisa. När vissa får både julmat och julklapp från arbetsgivaren måste andra betala julmaten själva. På förvaltningar med kärv ekonomi ser man gärna att kommunen inför enhetliga regler om vad de anställda ska få till jul.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2007-11-21 04:00
Privatanställda kan överösas med både julklappar och julbord vid jultid, men för kommunanställda är det lilla extra inför jul ett känsligt kapitel.
- Glada människor gör ett bättre jobb. Man vill ha lite traditioner och kunna samla ihop personalen. Men det vore ju bättre om man kunde göra det med gott samvete, säger Lars Danielsson som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen.
På deras kontor vid Lövsta bjuder ledningsgruppen in hela kontoret till en jullunch. Alla i ledningsgruppen tar med något hemlagat. Andra arbetsplatser inom förvaltningen får bjuda in personalen till en jultallrik, men då är det också meningen att man under den lunchen ska ha en genomgång av året som varit.
På Solberga kommer personalen att bjudas på ett traditionsenligt julkaffe. Någon liten julklapp kan det också bli. Ett år fick personalen en penna. Ett annat år blev det en chokladbit.
- När jag började som rektor köpte jag en liten ost till personalen på den skola jag var på och jag minns att det fanns lärare som med gråten i halsen berättade att de jobbat i 25 år och aldrig tidigare fått någonting av kommunen. Det är viktigt att man uppmärksammar personalen på något sätt. Det är en investering, säger Per-Olof Sahlberg som är rektor på Solbergaskolan.

Betalar själva
På barn- och utbildningsförvaltningens kontor ligger lågt inför julen. Här kommer man kanske att arrangera något samkväm, men i så fall tar man pengarna ur personalens privata trivselkassa.
- Så gör vi med alla personalfester. I det ekonomiska läge som är finns det inte utrymme för sådant, säger Barbro Thomsson, på barn- och utbildningsförvaltningen.
Stadsarkitektkontoret brukar göra likadant. Personalen betalar sina egna fester. Arbetsgivaren kan betala något evenemang om det är arbetsrelaterat. Men tekniska förvaltningen har man en annan inriktning. Här avgör varje avdelningschef vad man ska göra, men det brukar bli en jullunch och dessutom en julklapp som kostar omkring en hundralapp.

Inga regler
Julfirandet skiljer sig alltså från förvaltning till förvaltning. Det finns inga enhetliga regler för hur man ska hantera detta.
- Vi diskuterade frågan på den senaste ledningsgruppen, men beskedet blev då att alla förvaltningar får hantera den här frågan själva. Alla styr ju över sin egen budget, förklarar kommunens personaldirektör Gun Tidestav.
Gun Tidestav själv, som arbetar på kommunens ledningskontor, kommer att bjudas in till en julfest på kvällstid där man köper in mat och har lekar.
Blir det inte orättvist när förvaltningarna har olika sparkrav?
- Det har inte kommit några önskemål om gemensamma riktlinjer i den här frågan. Jag tycker att förvaltningarna hanterar det här på ett ansvarsfullt sätt, säger Gun Tidestav.
Men inom de verksamheter som lever med kärv ekonomi och sparkrav finns det önskemål om gemensamma riktlinjer. Många av de som GA talar med tycker att det skulle vara bättre om man med lätt hjärta kunde bjuda personalen på något trevligt, utan risk för att kunna anklagas för missbruk av skattemedel.
Särskilt viktigt blir det här på förvaltningar som har en snäv ekonomi och tunga sparkrav. Där har ju personalen många gånger fått arbeta extra hårt under året som gått.
- Även om man inte har klarat sin budget så har man ju kämpat. Man ska inte misstro varandra, men det finns olika kulturer inom kommunen, konstaterar Per-Olof Sahlberg.
- Det ser väldigt olika ut mellan förvaltningarna inom kommunen. Det skulle vara en fördel om det fanns gemensamma regler. I alla fall skulle det bli mer rättvist, tycker Hildegun Bogren-Olsson på vårdcentralen i Slite.

Ledningskontoret ordnar en julfest på kvällstid med catering-mat för sina anställda.
Stadsarkitektkontoret brukar ha julfest, men den anordnas och betalas av personalen. Arbetsgivaren "sponsrar" om man har en aktivitet som hängt samman med arbetet. Som julklapp kan personalen få en bok som har anknytning till jobbet.
Tekniska förvaltningen bjuder på en enkel jullunch eller jultallrik. Personalen får också en julklapp för cirka 100 kr.
Hälso- och sjukvården i Visby bjuder in personalen till jullunch på lasarettsrestaurangen. Andra verksamheter kan äta enkel jullunch på liknande lunchserveringar. Ingen julklapp.
Kultur- och fritidskontoret bjuder in kontorspersonalen till jullunch som ledningsgruppen ordnar. Övriga arbetsplatser i förvaltningen bjuder på jullunch. Om det blir julklapp är det ofta en bok som har koppling till arbetet.
Barn- och utbildningsförvaltningens kontor betalar själva om det blir någon julmat. Ingen julklapp.
Lärbro skola brukar ordna julbord. Ibland fixar personalen maten själva, ibland tar man mat från annat håll.
Högbyskolan brukar bjuda personalen på en jultallrik. Maten lagas av personalen, men skolan betalar ingredienserna. Ingen julklapp.
Solbergaskolan samlar personalen till ett julkaffe. Personalen kan få en penna eller chokladbit i julklapp.
Lövstas personal får äta en avslutningslunch tillsammans med eleverna. Som julklapp kan personalen få en honungsburk eller något annat som tillverkats på Lövsta.
Det kommunala bolaget Gotlandshem bjuder personalen på julbord på en av stadens stora restauranger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om