Opus Dei i kristdemokraterna

Opus Dei (Guds verk) är en djupt konservativ religiös organisation, med stort inflytande i Europa och Latinamerika. Medlemsantalet växer och många kritiska röster har höjts om Opus Dei under senare år, särskilt sedan boken Da Vinci-koden kom ut.

Gotland2006-09-16 06:00
- Opus Dei, som är värdekonservativt, vill påverka politiken i vissa frågor, som familjen, äktenskapet, skolan och de homosexuellas situation, säger Yvonne Maria Werner, historieforskare vid Lunds universitet.
Hon säger att organisationen därför strävar efter att värva inflytelserika medlemmar, som politiker och akademiker. Hon har själv, som katolik, varit utsatt för värvningsförsök och tackat nej.
- Men jag känner till en del akademiker som är medlemmar.
Hon bekräftar att organisationen har nått visst inflytande i EU och i länder som Italien och Spanien, där Opus Dei kom till på 20-talet. Den minnesgode kommer ihåg debatten, för två år sedan, kring Italiens tilltänkte EU-kommissionär Rocco Buttiglione, vars konservativa uttalanden om kvinnor och homosexuella chockade Europa och gjorde honom omöjlig på posten. Han står nära Opus Dei.

Kulturredaktör
Maria Schottenius, kulturredaktör på Dagens Nyheter, har forskat kring Opus Dei och är mycket kritisk. Hon skriver att också José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, ingår i nätverket kring Opus Dei och därmed också går dess ärenden.
I Latinamerika och tredje världen arbetar Opus Dei mer med sociala verksamheter.

Trditionell familjesyn
Yvonne Maria Werner säger att Opus Dei har en traditionell syn på familjen och kvinnan, som maka och mor.
- Lydnad, auktoritet och trohet mot Rom är viktiga delar.
Kritiker har beskyllt rörelsen för att vara en fundamentalistisk sekt, som utövar hård kontroll över sina medlemmar, som spänner metallband med piggar kring sina ben för självspäkning och tvingas lämna alla sina pengar till rörelsen. En del av kritiken handlar om att Opus Dei söker politisk makt på ett försåtligt sätt, genom dotterorganisationer och sympatisörer.

Olika sätt att vara medlem
Det finns olika sätt att vara medlem i Opus Dei. De fullvärdiga medlemmarna lever i celibat, män och kvinnor för sig. De har vanliga jobb och avstår en del av sin lön till verksamheten. Lösare medlemskap har gifta par och andra som kanske endast deltar i retreater och böner.
- Medlemmarna får inte prata för organisationen, utåt representerar de bara sig själva, säger Yvonne Maria Werner.
Tidningen Expressen gav en kritisk skildring av Opus Dei i en artikelserie för några år sedan. Och när boken Da Vinci-koden kom ut hamnade Opus Dei i skottgluggen. Många tolkade den organisation som i boken skildras som en maffiarörelse, som vill ta över katolska kyrkan, som Opus Dei. Beskyllningar som organisationen själv kraftigt förnekat, även så Yvonne Maria Werner.
Men misstankarna gentemot Opus Dei finns på många håll. Riksdagsledamoten Lena Adelsohn Liljeroth, moderaterna, frågade i kammaren förra året om det var sant att Opus Dei fått statliga bidrag för sin ungdomsverksamhet, något som ansvarig minister förnekade.

86 000 medlemmar
Opus Dei har 86 000 medlemmar i drygt 60 länder hela världen, där de bland annat driver universitet och sjukhus. I Sverige finns några hundra medlemmar, som bland annat driver boendekollektiv och en bokhandel, men i Norge får inte Opus Dei verka. Det tillåter inte den norske katolske biskopen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om