ONT I KROPPEN
De främsta orsakerna till en inflammation (överaktivt immunförsvar) är relaterade till diet men även miljöfaktorer (passiv rökning, luftföroreningar, bekämpningsmedel, tungmetaller, kemikalier och luftburna retmedel); stress (arbetsplats, förhållanden/ relationer, personligt och psykologisk); fysisk skada (trauma, infektioner, frakturer, skärsår eller skrubbsår); akuta och kroniska sjukdomar (åderförkalkning, hjärt- och kärlsjukdomar; övervikt och fetma; systemisklupus erythematosus (SLE) bechterews sjukdom (reumatisk); led- och muskelsjukdomar t ex. reumatoid artrit (RA) sjögrens syndrom; mag-tarmsjukdomar t ex. crohns och ulcerös kolit; lungsjukdomar t ex. astma; hudsjukdomar t ex. psoriasis/eksem; allergier t ex. celiaki (glutenintolerans) och t o m individens genetiska påbrå.
Undvik:
1. Härdade fetter, transfetter, margariner eller andra helt eller delvis härdade fetter (t ex. Becel, Carlshamn, Lätta, Milda)
2. Majsolja, rapsolja, sojaolja och solrosolja
3. Industrimat (t ex. chips) med ingrediens "vegetabilisk olja". Undvik att steka matoljor i höga temperaturer.
4. Raffinerat socker (t ex. juice, saft, läsk, cider, bullar, kakor, choklad, ketchup, majonnäs, sojasås, frukost flingor mm.)
5. Raffinerat spannmål (t ex. pasta/bröd = snabba kolhydrater)
6. Alkohol och koffein (håll dina binjurar friska - binjurarna bildar antiinflammatoriska hormoner)
7. Kött, fisk, ägg, mejeriprodukter (syrabildande) såsom mjölk, fil, yoghurt, keso, ost, kvarg och kasein (mjölkprotein)
9. Växtgiftet alfasolanin från nattskatteväxter eller nightshades (t ex. potatis, tomater, paprika, aubergine)
10. Gluten (protein i vete, råg och korn)
11. Livsmedelstillsatser (t ex. glutamat i buljong)
12. Värktabletter eller kortison som är kontraproduktiva på sikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!