ONT I KROPPEN

Gotland2016-07-11 22:52
Inflammation är orsaken till autoimmuna sjukdomar som t ex. ledgångsreumatism och multipel skleros (MS). Inflammation är kroppens normala och friska reaktion vid en skada i kärlväggen. När kroppen misstolkar sin egen försvarsreaktion och immunsystemet angriper sig själv blir följderna allvarliga. En inflammation på kroppens yta upplevs vanligen som värme, rodnad, svullnad och smärta. Kronisk, lågnivå inflammation på cellnivå – även kallad "the silent killer" - utvecklas utan smärta och kan leda till fetma, diabetes, cancer och hjärtsjukdom. Vanliga syndrom vid kronisk inflammation kan vara rygg- och nackbesvär, ledbesvär, artros och reumatism. Långvarig inflammation kan leda till benskörhet och fibromyalgi.

De främsta orsakerna till en inflammation (överaktivt immunförsvar) är relaterade till diet men även miljöfaktorer (passiv rökning, luftföroreningar, bekämpningsmedel, tungmetaller, kemikalier och luftburna retmedel); stress (arbetsplats, förhållanden/ relationer, personligt och psykologisk); fysisk skada (trauma, infektioner, frakturer, skärsår eller skrubbsår); akuta och kroniska sjukdomar (åderförkalkning, hjärt- och kärlsjukdomar; övervikt och fetma; systemisklupus erythematosus (SLE) bechterews sjukdom (reumatisk); led- och muskelsjukdomar t ex. reumatoid artrit (RA) sjögrens syndrom; mag-tarmsjukdomar t ex. crohns och ulcerös kolit; lungsjukdomar t ex. astma; hudsjukdomar t ex. psoriasis/eksem; allergier t ex. celiaki (glutenintolerans) och t o m individens genetiska påbrå.
Undvik:
1. Härdade fetter, transfetter, margariner eller andra helt eller delvis härdade fetter (t ex. Becel, Carlshamn, Lätta, Milda)
2. Majsolja, rapsolja, sojaolja och solrosolja
3. Industrimat (t ex. chips) med ingrediens "vegetabilisk olja". Undvik att steka matoljor i höga temperaturer.
4. Raffinerat socker (t ex. juice, saft, läsk, cider, bullar, kakor, choklad, ketchup, majonnäs, sojasås, frukost flingor mm.)
5. Raffinerat spannmål (t ex. pasta/bröd = snabba kolhydrater)
6. Alkohol och koffein (håll dina binjurar friska - binjurarna bildar antiinflammatoriska hormoner)
7. Kött, fisk, ägg, mejeriprodukter (syrabildande) såsom mjölk, fil, yoghurt, keso, ost, kvarg och kasein (mjölkprotein)
9. Växtgiftet alfasolanin från nattskatteväxter eller nightshades (t ex. potatis, tomater, paprika, aubergine)
10. Gluten (protein i vete, råg och korn)
11. Livsmedelstillsatser (t ex. glutamat i buljong)
12. Värktabletter eller kortison som är kontraproduktiva på sikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om