Onsdag betydde fest pÄ Gotlands Àldreboenden

PÄ onsdagen var det "lillördag" pÄ flera av Gotlands Àldreboenden. PÄ PjÀsen i Visby dukades det upp för julfest med lÄngbord, julduk och tÀnda ljus.

Ingegerd Rasmusson skĂ„lar pĂ„ onsdagens julfest pĂ„ PjĂ€sen. Pengar frĂ„n Åkermanska stiftelsen gjorde att de boende fick en festlig trerĂ€tters middag.

Ingegerd Rasmusson skĂ„lar pĂ„ onsdagens julfest pĂ„ PjĂ€sen. Pengar frĂ„n Åkermanska stiftelsen gjorde att de boende fick en festlig trerĂ€tters middag.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-11-27 18:45

TrerĂ€tters en helt vanlig onsdag i november gav en stĂ€mning av "lillördag" pĂ„ Ă€ldreboendet PjĂ€sen. 

– VĂ€ldigt trevligt det hĂ€r, sĂ€ger Erling Lindvall. 

Han Ă€r född och uppvuxen i VĂ€te och en och annan kan kĂ€nna igen honom. 

– Jag jobbade pĂ„ Wessman & Pettersson pĂ„ Adelsgatan i mĂ„nga Ă„r och sĂ„ var jag med i Blandade blĂ„sare, sĂ€ger Erling Lindvall. 

Blandade blĂ„sare Ă€r en stor orkester som höll julkonsert sĂ„ sent som i fjol. Erling har lite svĂ„rt att minnas nĂ€r han senast spelade med orkestern, som mĂ„nga av de boende pĂ„ avdelningen har han fĂ„tt det lite knepigt med minnet pĂ„ Ă€ldre dagar. Enligt GT:s arkiv startades orkestern av Erling Lindvall. 

Ett 30-tal boende festade pĂ„ toast skagen, flĂ€skfilĂ©, poatisgratĂ€ng och sen blev det citronfromage till efterrĂ€tt. 

– Vi har fĂ„tt stiftelsepengar för att kunna ordna julfesten, sĂ€ger Brittmarie SigrĂ©n, enhetschef pĂ„ avdelning 1 pĂ„ PjĂ€sen.

Det Ă€r pengar frĂ„n Åkermanska stiftelsen gör att det stundar festtider pĂ„ Gotlands alla Ă€ldreboenden. Tidigare Ă„r har man delat ut julkorgar, nu satsar man pĂ„ fester. Pengarna frĂ„n fonden rĂ€cker till ett mĂ„ltidskuvert pĂ„ 250 kronor per person.

– Vi anvĂ€nder pengar frĂ„n stiftelsen till att ordna festmĂ„ltider pĂ„ Gotlands Ă€ldreboenden, bĂ„de regionens egna och de i privat regi, sĂ€ger socialförvaltningens ekonomichef Anna-Lena Gutedal, i ett pressmeddelande.

Vid PjĂ€sen har man tagit teknikens hjĂ€lp för att underlĂ€tta för de boende att minnas kalaset. 

– Vi tar bilder med paddorna som vi sedan hĂ€nger upp sĂ„ att alla kan se och bli pĂ„minda, det Ă€r viktigt. Det skĂ€nker en stund av glĂ€dje och en kĂ€nsla av att mĂ„ bra, sĂ€ger Anette Adman, som arbetar vid PjĂ€sen.  

PÄ Gotlands Àldreboenden hÄlls det fester vid större högtider som midsommar och jul. De som vill dricka alkohol för göra det om de vill.

– Det finns sjĂ€lvklart inget sĂ„dant förbud. De boende fĂ„r avgöra sjĂ€lva hur de ska göra. Vissa har varit organiserade nykterister, andra vill bjuda över nĂ„gon pĂ„ ett glas pĂ„ kvĂ€llen. Vi ska inte lĂ€gga oss i det, det Ă€r inte heller nĂ„got som det har varit nĂ„gra problem kring, sĂ€ger Brittmarie SigrĂ©n.

FrÄgan kan vara mer laddad för de boende som vuxit upp i tider med andra tiders syn pÄ alkohol.

– En gammal sjöman frĂ„gade mig om han gjort nĂ„got fel nĂ€r han kom med en kasse frĂ„n Systembolaget. Det hade han förstĂ„s inte, sĂ€ger Anette Adman. 

Erling Lindvall berÀttade om jobbet pÄ Wessman & Pettersson och musik med Blandade blÄsare under julfesten pÄ PjÀsen.
Erling Lindvall berÀttade om jobbet pÄ Wessman & Pettersson och musik med Blandade blÄsare under julfesten pÄ PjÀsen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!