Öns ungdomar ska få ett gemensamt budskap om sex

Med lärdomar från det framgångsrika Gotlandsprojektet på 1970-talet ska öns myndigheter nu samarbeta kring ett gemensamt budskap till gotländska ungdomar om sex och samlevnad.

Gotland2008-02-22 04:00
Åsa Hedqvist, barnmorska på ungdomsmottagningen, och Marlene Erlandsson, lärare i Fårösund, är koordinatorer för arbetet som finansieras via Socialstyrelsen.
Gotland är i dag uppe i samma nivå för aborter som när Gotlandsprojektet startades, just med syfte att få ner aborttalen. Antalet smittade med gonorré var då också stort, i dag är det klamydia som är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen och den ligger också högt på Gotland om man jämför med riket.

Kunskapsbank
Åsa Hedqvist och Marlene Erlandsson har samlat in material från öns lärare och fritidsledare och ska sammanställa det till en kunskapsbank som ska finnas tillgänglig på en hemsida. Man ska också skapa ett nätverk för att pedagoger ska kunna ta hjälp av varandra.
-En enkätundersökning som gjordes 2003/2004 visade att var tredje flicka i nionde klass som hade haft samlag hade haft det utan att använda preventivmedel, det är betydligt högre tal än rikssnittet och det finns goda skäl att oroas, säger Lisa Stark, folkhälsochef inom Gotlands kommun.

Hemsida klar i höst
Till höstterminen ska hemsidan vara klar och arbetet i skolor och på fritidsgårdar sättas igång.
Socialstyrelsen bidrog med 300000 kronor förra året och 250000 i år för att arbeta fram grunden i form av hemsidan och ett nätverk. Denna ska sedan uppdateras och jobbas vidare med utan att någon driver ett projekt.
-Buskapet vi ska ta fram ska inte bara handla om sex utan också om att vara värd något och vikten av att vara rädd om sig själv, påpekar Åsa Hedqvist.

Samma bemötande
Kärnpunkten i arbetet är att ungdomarna, man riktar sig i inledningsskedet till högstadiet och gymnasiet, ska vara detsamma från vuxenvärlden.
Man ska få samma bemötande oavsett om man är i skolan eller på fritidsgården.
-Men varje pedagog måste skapa sitt eget sätt att arbeta med det här, poängterar Marlene Erlandsson.
-En del tycker att det är svårare än andra att prata om såna här saker och då kan man ta hjälp av varandra i nätverket.
Sexualitet, samlevnad, identitet.
Det är utgångspunkterna i arbetet där det kommer att handla lika mycket om självkänsla och integritet som kondomteknik.
Med i arbetet om "det gemensamma budskapet" är barn- och utbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, ledningskontoret (folkhälsoenheten), hälso- och sjukvårdsförvaltningen, samt RFSU och RFSL.
I mitten på 70-talet så startade man i Visby en preventivmedelsrådgivningsmottagning för flickor. Tonårsaborterna var höga, särskilt på Gotland.
Inför den så kallade fria abortlagen, som infördes 1975 så var man rädd att de redan höga tonårssiffrorna, skulle bli ännu högre. På initiativ av socialstyrelsen och "eldsjälar" på Gotland startade "Gotlandsprojektet".
Syftet var att preventivmedel skulle vara lättillgängliga och billiga samt att få till stånd varma, levande samtal om samlevnadsfrågor. Gotlandsprojektet ledde till att abortsiffrorna sjönk väsentligt.
Källa: Ungdomsmottagningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om