Öns tidningsbud lär sig att rädda liv

Ett 70-tal tidningsbud på Gotland får nu utbildning i hjärt- och lungräddning.

Ett 70-tal tidningsbud på Gotland får nu utbildning i hjärt- och lungräddning. Kursledare är  Henrik Swedberg som jobbar vid Falck ambulans inom räddningstjänsten.

Ett 70-tal tidningsbud på Gotland får nu utbildning i hjärt- och lungräddning. Kursledare är Henrik Swedberg som jobbar vid Falck ambulans inom räddningstjänsten.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-05-07 04:00

- Det är jätteviktigt speciellt för tidningsbuden som cirkulerar på ön under nattetid, säger Thomas Gahnström, regionalt skyddsombud på Transport.

I går inleddes utbildningen med den första gruppen i GT-huset. Det är Gotlandsmedia som satsar på utbildning och kursledare är Henrik Swedborg, Falck-ambulans på räddningstjänsten.

Alla ska lära sig
- Arbetsmiljöverket kräver att alla anställda ska få möjlighet att lära sig hjärt- och lungräddning, säger Henrik Swedborg. I kursen ingår också hantering av den så kallade hjärtstarten som finns utplacerad lite överallt i samhället.
Det är en liten maskin som Henrik Swedborg tror kommer att bli lika vanlig som brandsläckaren. Nu finns hjärtstarten bland annat på färjeterminalen och på flyget samt på några golfbanor på ön. I Stockholm är hjärtstarten mycket vanlig, bland annat i taxibilar.
- Det är bra att så många som möjligt har en viss utbildning, säger Henrik Swedborg. Ambulansen kan komma för sent. För varje minut som går vid hjärtstopp minskar chansen för överlevnad med tio procent.

Mycket positiva
De tidningsbud som deltog i den första kursen var mycket positiva.
- Jag fick lära mig det i skolan men det behövs en uppdatering då och då, sa Philip Stenström.
Och Anders Högblom höll med:
- Det är något som alla borde lära sig. Mycket bra med utbildning i detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om