Öns småföretagare ser ljust på den närmaste framtiden

Småföretagarna på Gotland uppvisar starkast konjunkturuppfattning i landet just nu.
58 procent av länets småföretag ser nämligen goda expansionsmöjligheter, en kraftig uppgång från i höstas.
Sysselsättningsläget är också bättre än vad som kunde förväntas efter de stora neddragningar som varit. Småföretagen har kunnat ta emot fler än väntat.
Krisstämpeln på Gotland har inte uppfyllts, menar Föreningssparbankens Claes Nilsson.

Gotland2003-05-08 04:00
Det är vårupplagan av Småföretagarbarometerns länsfakta för Gotland som visar hur öns småföretagare ser på det ekonomiska läget och förväntningarna sex till 12 månader framåt.
På Gotland sysselsätter de ca 3 800 privata småföretagen (upp till 49 anställda) över 8 500 personer. Hela drygt 98 procent av öns företag har 0-19 anställda.
Bakom denna konjunkturenkät står Föreningssparbanken och Företagarna och undersökningen har gjorts sedan 1985. På Gotland ingår 108 företag inom tillverkning och tjänstenäringar som handel i enkäten.
Fem mätningar i rad har det varit en nedåtriktad utveckling. Men nu har det således vänt.
­ Ett kraftigt förbättrat konjunkturläge, konstaterar Claes Nilsson, företagschef för södra Gotland vid Föreningssparbanken. Dessutom har omsättningen i företagen förbättrats. Verkligheten har blivit bättre än förväntningarna.
Sysselsättningen steg också kraftigt efter två mätningar i rad med dålig sysselsättningstillväxt. 39 procent av företagen har genomfört nyanställningar under den gångna tolvmånadersperioden medan endast sju procent har dragit ner på personal.
Claes Nilsson:
­ Det kan kännas märkligt när det varit så stora neddragningar men dessa har inte varit riktigt inom denna sektor, här finns exempelvis inte Flextronics eller militären med.
Småföretagen har också kunnat ta emot fler än väntat. Krisstämpeln på Gotland har inte uppfyllts.
­ Det har också funnits ett uppdämt behov som nu resulterat i en sysselsättningsökning, framhåller Christer Winberg, Nimbus och ordförande i Företagarna Gotland.
Men den höga tillväxttakten väntas inte bestå den kommande perioden. 19 procent av företagen räknar med nyanställningar medan åtta procent förutser neddragningar.
58 procent av länets småföretag ser goda expansionsmöjligheter vilket också innebär en kraftig uppgång från i höstas.
<span class=MR>Expansion</span>
Det främsta hindret för expansion anges vara svag efterfrågan. Expansion handlar här om volymökningar, något som kan ske via fler anställda men även exempelvis genom maskininvesteringar.
­ Det är en sak i sig med svag efterfrågan. Men kunde vi få "vill ej växa" att minska så vore det ett framsteg. Men i dag nöjer sig många med ett fungerande "levebrödsföretag", menar Claes Nilsson.
­ 31 procent uppger också administrativa hinder. Från början brinner man för driften och inte administrationen och där det krävs mer kunskap för att gå vidare, framhåller Elsmarie Rosvall, företagschef för Visby och norra Gotland.
­ Brist på kvalificerad arbetskraft är ett problem. Det skulle innebära en fantastisk ökning av sysselsättningsgraden om företagen med 0-19 anställda ökade, konstaterar Claes Nilsson.
Christer Winberg menar att hantverksyrkena i dagsläget kommit i skymundan för exempelvis it-sektorn.
­ Hantverksyrkena är inte i fokus hos ungdomen. För Nimbus del handlar det främst om snickerisidan, vi har i dag expanderat till 45 snickare, där vi är aktiva och går in i skolvärlden och för äldre arbetslösa via Lernia. Facit är att vi i dag har många duktiga snickeriföretag på Gotland. Vi företagare bör jobba mycket med utbildningsfrågor.
<span class=MR>EMU-frågan</span>
Den i dagarna så heta EMU-frågan fanns också med i undersökningen.
Här är i dag en majoritet av öns småföretagare positiva till svenskt medlemskap.
59 procent är positiva, 19 procent är emot och 22 procent är tveksamma.
Den officiella inställningen från såväl Företagarna som Föreningssparbanken i denna fråga är neutral.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om