Öns särskilda boenden utredda

Nu finns de olika alternativen för öns särskilda boende kartlagda.
Social- och omsorgsnämnden har att ta ställning till utredningens förslag som handlar om var man ska bygga om och var man ska avveckla. Inrättande av seniorboende kan bli ett alternativ på flera ställen runt om på ön.

Gotland2005-11-19 06:00
Nu är utredningen om det särskilda boende på Gotland färdig. Rapporten innehåller inga förslag till beslut, men pekar på de olika alternativ som finns.
Totalt fins i dag 829 platser i särskilt boende fördelade runt hela ön, Gotland har högre andel personer i särskilt boende om man jämför med övriga landet.
Cirka 15 procent av bostäderna har låg standard även om läget har förbättrats sedan förra redovisningen 2003 då 40 procent av boendet saknade minimistandard.

Omvandlade platser
Ökningen av antalet äldre de kommande åren är hög för mellersta Gotland och Visby, på norr och Sudret räknar man endast med en mindre ökning.
För att göra en genomgripande analys av behovet har social- och omsorgsförvaltningen gått igenom en rad boenden som det måste fattas beslut om.
På många håll i landet avvecklas servicehusen i sin nuvarande form och platserna omvandlas till så kallat seniorboende. Det särskilda boende måste uppfylla många krav för att tillmötesgå behovet av omsorg dygnet runt. Servicehusen byggdes en gång utifrån helt andra förutsättningar, att boende med hemtjänst skulle vara samlat på samma ställe. I dag är de äldre i större behov av vård och omsorg vilket ställer helt andra krav.

Förvaltningens rapport
Seniorboenden är alltså till för de gamla som inte behöver heldygnsomsorg men har behov av hemtjänst.
Så här rapporterar social- och omsorgsförvaltningen om de olika boendena:
Eken/Sudergläntan i Hemse: Nämnden måste bestämma om man ska bygga om Hemse vårdcentrum eller upphandla och hyra nytt särskilt boende i Hemse.
Sudergården: Eftersom det har varit problem att belägga alla platser i Burgsvik bör ett antal platser omlokaliserar till Hemse där behovet är större. Trots att en miniminivå för ett rationellt särskilt boende är 30 platser, anser förvaltningen att det finns skäl för boende med färre antal platser. Detta kan man tolka som att något nybygge, eller ombyggnad av Sudergården som har 37 platser, inte är aktuellt.
Klostergården: Även här måste politikerna ta ställning till ombyggnad eller upphandling av hyrda platser i Roma. Det finns också ett alternativ att helt avveckla särskilt boende i Roma.
Östersol: Gällande särskilt boende i Östergarn gäller samma alternativ som för Klostergården.
Stuxgården: Elva av de 25 platserna på Stuxgården i Fårösund, uppfyller inte minimikraven i boendestandard. Här måste man bestämma om dessa platser ska byggas om eller inte.
Tjelvargränd och Bogegatan, Hagagatan i Hemse, Vallemo i Klintehamn, Kilåkern i Slite, Kråkan i Hemse, samt Gråbo: Alternativen att omvandla till så kallat seniorboende eller behålla platserna som särskilt boende. Om nämnden beslutar att behålla platserna krävs differentierade kriterier för rätt till bistånd i särskilt boende.
Åkermanska: Alternativen är att behålla boendet i sin nuvarande form och på sikt omvandla samtliga lägenheter/platser till seniorboende, eller att bostäderna i huvudbyggnaden kvarstår som särskilt boende och övriga omvandlas till seniorboende. Men för det senare alternativet krävs att man bygger om på båda planen för att skapa ytterligare gemensamhetsutrymmen i nära anslutning till de boende.
Hansegården på Korpenområdet i Visby: Omgivningen med den gamla sjukhusmiljön ger en institutionell prägel och nämnden bör överväga att på sikt ersätta dessa lokaler.
Iliansgården i Hemse, Åvallegården i Klintehamn, Fältgatan 75, 77 och 79 i Visby, Syréngården i Roma, Tingsbrogården i Bro, Havsgläntan i Fårösund: Inga förändringar föreslås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om