Öns nya folkhögskola i Fårösund invigdes

En historisk händelse.
Det var det när Folkhögskolan i Fårösund högtidligen invigdes på lördagen i en mer än fullsatt aula.
Sist det begav sig och en folkhögskola startade på ön var nämligen för 128 år sedan.

Gotland2004-02-09 04:00
Helgens invigning innebär att ön nu har två utbildingsmetropoler inom folkhögskoleområdet, nära lierade med varandra, och ett flertal av invigningstalarna liknade händelsen vid en vigsel mellan de båda.

Ja, ingen av de närvarande kunde hävda att de var med senast en folkhögskola invigdes på Gotland. Det skedde nämligen 1876.
Lantbrukaren Johan Hägg från Gerum motionerade 1873 till Gotlands landsting och menade att Gotland borde starta en folkhögskola för att möta tidens krav på utbildning, kultur och bildning.
Tre år senare gick hans vision i uppfyllelse genom att Gotlands folkhögskola startade sin första kurs vid Isums, Atlingbo. Detta utvecklades till Gotlands folkhögskola i Hemse, den i dag så väletablerade Folkan.
24 februari 2000 samlades folk med visioner i Fårösund. Då anordnades framtidsdagen med syftet att ordna en positiv utveckling för norra Gotland efter nedläggningen av KA 3.
En grupp bildades för att försöka starta en folkhögskola i Fårösund. De fick vänta ett år längre än lantbrukare Hägg på att få se sin vision gå i uppfyllelse.
<span class=MR>Utbildning i gång</span>
Folkhögskolan disponerar hela Kustparksskolan på före detta KA 3-området med studierum, lektionssalar och aula. I vår kommer ett 40-tal elever att studera där. Om tre år är målet att det skall vara 100.
Några utbildningar har man dock redan hunnit tjuvstarta inom projektet FUU, Fårösunds utbildnings- och utvecklingscentrum.
De tre utbildningar som börjat är: "Jag, Gotland och världen", en allmän linje för kvinnor med Ingrid Thunegard som kursföretståndare. Kursen är ettårig och inne på sin andra kull.
Tvåårig behandlingspedagogutbildning med inriktning på Hasselapedagogik och med Mats Barre som kursföreståndare.
Ull och tovning, en termin, med Gunilla Östbom som kursföreståndare.
Men i lördags var det dags att förrätta den officiella invigningen och med denna verkligen markera att nu är folkhögskolan i Fårösund ett faktum.
Talarna och gåvoöverlämnarna var många, åhörarna likaså och aulans 180 platser fylldes snabbt med råge, det var ingen tvekan om att det var en händelse som kändes lite speciell för flertalet, även de invigningsvana.
Ett invigningsprogram där talen interfolierades av musik exekverad av elever från Folkan i Hemse under ledning av Mats Hallberg.

<span class=MR>Inviger oss själva</span>
­ Nog är det på tiden att norra Gotland får en folkhögskola, menade enhetsansvarige och projektchefen Mats Norrby i sitt inspirerade välkomstanförande.
Han hoppades att den skulle bli lika folkligt förankrad som den är i Hemse.
­ Där är man beredd att gå ut i krig om den är hotad.
Men har man inte haft en särskild skola så har man dock en lång folkbildartradition på norr, menade Mats Norrby och erinrade om namn som Bungemuseets skapare Theodor Erlandsson och rikssspelmannen Svante Pettersson och han hänvisade också till stenarbetarnas betydelse.
Han berättade om vedermödorna under arbetets gång, hur man pendlat mellan hopp och förtvivlan.
­ I dag står vi här - och skall inviga oss själva.
<span class=MR>Trovärdig vision</span>
Visionen blev trovärdig, framhöll Mats Norrby, och liknade hela arrangemanget vid ett bröllop mellan den gamla brudgummen Hemsefolkan och den unga bruden Fårösundsfolkan. För båda ryms under samlingsnamnet Gotlands folkhögskola och har ett nära samarbete.
Folkhögskolestyrelsens ordförande Jan Alamo berömde folkhögskolan som skolform.
­ Folkhögskolan är en unik skolform. Den har inga betyg och varje skola får skapa sin egen profil. När det gäller utbildingssatsningar är det bara fantasin och ekonomin som lägger hinder.
Ett oerhört spännande ögonblick, menade folkhögskolans rektor Thomas Nilsson. Han karaktäriserade folkhögskolan som en utbildnings-, kultur- och mötesplats.
­ Många höjer ögonbrynen i skolsverige i dag, liknande satsningar är inte vanliga på grund av det ekonomiska läget.
<span class=MR>Historisk dag</span>
­ En historisk dag, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren, vi ställer nu Gotlands folkhögskola på två ben.
Han ansåg att utvecklingen på norra ön är positiv.
­ Norra Gotland har gått från en deprimerad stämning till utvecklingskraft, nya idéer och nya entreprenörer.
Jan Lundgren förrättade också själva invigningsceremonin.
Han konstaterade att händelsen var så stor att man inte nöjde sig med den traditionella bandklippningen. I stället pressade han in en knapp och med hjälp av tryckluft överflyglade Gotlandskartan jorden. En Gotlandskarta försedd med två blinkande röda lampor, givetvis placerade på platserna för utbildningsmetropolerna Fårösund och Hemse.
Därefter var dags för en lång rad talare och presentöverlämnare att ta scen och mikrofon i besittning.
Efter avslutning av auladelen väntade rundvandring i skolans lokaler där elever och personal fanns på plats, tipspromenad, mingel och förtäring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om