I går meddelade Jordbruksverket att man nu häver det övervakningsområde som har gällt sedan den 1 februari, när det konstaterades att en hönsbesättning i Vänge hade drabbats av Newcastlesjuka. Det har gått en månad sedan saneringen inleddes på gården och under denna tid har man inte kunnat se några tecken på smittspridning i området.
Att övervakningsområdet upphör innebär att man nu får lov att transportera djur och ägg i detta område. Den drabbade gården kommer dock att vara avspärrad tills saneringen har avslutats och godkänts.
Övriga Gotland är också fortsatt klassat som riskområde. Så har det varit sedan smittan konstaterades bland vilda duvor i oktober.
- Riskområdet gäller så länge vi påträffar virusdrabbade duvor. Med jämna mellanrum har vi tagit prover på döda duvor som hittats på Gotland och de har varit smittade av viruset, berättar Johanna Geust vid Jordbruksverket.
Riskfyllt för ägaren
Att Gotland klassas som riskområde betyder att alla höns och andra tamfåglar ska hållas inomhus.
- För hobbybesättningar finns en undantagsklausul. Har man inte mer än 10 eller 15 fåglar kan de vara ute om de hålls inhägnade och om deras mat och vatten står under tak.
- Det viktiga är att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar, säger Johanna Geust.
Hönsen vill ut så här års, men att låta hönsen gå fritt innebär att hönsägaren tar stora risker, förklarar Johanna Geust.
Dels riskerar de att smittas av viruset. Dels kan en smitta i en hobbybesättning leda till att hönsägaren får betala stora summor för saneringen. Om hönsen har gått ute är det inte självklart att Jordbruksverket står för kostnaderna. Just nu pågår förhandlingar om vem som ska betala för en drabbad hobbybesättning på fastlandet.
- Vi vet ännu inte hur det slutar. Att sanera en hobbybesättning kan bli väldigt kostsamt. Det finns mycket trä i små hönshus och det är svårt att göra rent, säger Johanna Geust.
Innesittar-vår
Risken är stor att det blir en innesittar-vår för gotländska höns, för det kan dröja ett bra tag innan Jordbruksverket häver riskområdet på ön.
- Riskområdet upphör först när vi inte längre hittar några viruspositiva duvor på Gotland, säger Johanna Geust.
De senaste månaderna har Sverige drabbats av tre utbrott av Newcastlesjuka bland tamfåglar. Förutom gården i Vänge har en värphönsbesättning och en hobbybesättning i Enköpingstrakten drabbats av smittan. Bland vilda fåglar är utbredningen varit större och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, undersöker fåglar som misstänks vara smittade och hittills har de kunnat konstatera att viruset finns bland vilda duvor i sju län. Jordbruksverket har därför successivt tvingats att utöka de riskområden där fjäderfän och tamfåglar ska hållas inomhus.