Nyåret är ofta starten på mångas nyårslöften. För många är detta nyårslöfte att ta tag i träningen och börja ta bättre hand om hälsan.
Det brukar också märkas på de gotländska gymmen, som i januari är proppfulla av träningssugna personer och där gymkorten säljer som smör.
Men det brukar inte ta lång tid innan antalet personer på gymmen sjunker och många av nytillskotten i januari, droppat av.
Jessica Bäckström är utbildad inom idrottsvetenskap, är personlig tränare och driver företaget ”Den personligare tränaren”. Hon menar att många gör felet att börja träna av fel anledning.
– Jag tycker att begreppet hälsa har kidnappats av skeva ideal. I dag ligger fokus på utseende och storlek i stället för funktion. Vi badar i budskap som handlar om att gå ner i vikt och dylikt, det är inte vägen framåt. Fokus bör ligga på funktion och hållbarhet, säger Jessica Bäckström.
Att hitta sitt ”varför” är något hon menar att alla borde göra innan man tar tag i träningen.
– Det kan vara att vilja leva längre och leva ett kvalitativt liv. Det kan också vara att bli kvitt ryggsmärtor. Det bästa är om det går att hitta en inre motivation, hur vi vill känna oss och må. Att inte utgå från en yttre motivation som att kroppen måste se ut på ett visst sätt och att försöka uppnå ett ouppnåeligt ideal, säger Jessica Bäckström.
När väl ens ”varför” är hittat och man bestämt sig att införskaffa ett gymkort, kan det vara svårt att välja rätt gym, menar Jessica Bäckström.
– I stort sett alla gym erbjuder olika saker. Jag tycker att man ska sondera terrängen, åka runt och kolla läget på gymmen. Det är trots allt en stor investering att skaffa ett gymkort. Sen tycker jag att man alltid ska sikta på att göra sin tröskel så låg som möjligt. Tänk exempelvis över hur långt du kan tänka dig att transportera dig. Med motivationen på topp i början kanske inte 25 minuter känns länge, men när motivationen börjar dala blir den tiden en rejäl tröskel att ta sig över, säger Jessica Bäckström.
Hon menar att många – framför allt de som inte är vana att träna – går ut alldeles för hårt redan från start. Att gå från noll träningspass till fyra pass i veckan, är inte hållbart.
– Du köper ett gymkort och tänker att nu ska det äntligen bli av. Du tänker att du ska köra tre, fyra pass i veckan och sen börjar man känna att det inte håller. Ribban läggs lite för högt helt enkelt och det är upplagt för misslyckande, i den form att du halkar ur vanorna igen, säger Jessica Bäckström.
Hon tycker också att man ska undvika att jaga snabba resultat om man vill hålla i sin träning.
– ”Slow and steady wins the race” tänker jag. Det är bättre att börja smått med ett eller två pass i veckan, och känns det sedan bra så kan man successivt trappa upp. Det handlar om långsiktighet. Livet är inget sprintlopp, utan snarare ett maratonlopp av hälsofrämjande arbete, säger Jessica Bäckström.
Och om gymmandet inte passar en, finns andra träningsformer att vända sig till.
– Det är viktigt att hitta en träning som man känner sig trygg i och tycker om. Det ska kännas pepp och härligt att röra på sig, säger Jessica Bäckström.