Öns framtida försvarare påmindes om sin uppgift

Soldaterinran var en högtidlig återkommande händelse som inträffade när försvarsmakten hade regementen på Gotland. I går var det trots allt dags igen. Den nyrekryterade hemvärnsgruppen fick soldaterinran av överste Jonas Olsson, chef för Första Amfibieregementet.

Gotland2006-10-14 06:00
GA har tidigare berättat om en grupp på 26 ungdomar som under tre månader korttidsutbildas inom hemvärnet. På fredagen var det dags för soldaterinran som är en påminnelse om soldatens skyldigheter, såväl vad som gäller för honom eller henne och i övrigt under tjänstgöringen.
Solen sken vackert i Donners Hage vid P 18. De unga soldaterna stod förväntansfyllda och kanhända rörda. Släktingar och vänner närvarade vid den högtidliga ceremonin som har funnits sedan 30-åriga kriget. Gotlandsmusiken spelade militärmarscher.
Överste Jonas Olsson kom exakt utsatt klockslag 14.00.
- Jag hoppas det blir till tradition att hålla soldaterinran för nyrekryterade hemvärnssoldater, sade Jonas Olsson i sitt tal, och betonade hur viktigt det är med ett livskraftigt hemvärn på Gotland.
Gotlands regementes marsch spelades. Jonas Olsson önskade lycka till och alla sjöng Nationalsången. Därefter kom soldaterinran.
"Sedan du nu har påbörjat din grundläggande militärutbildning erinrar jag dig om vad det innebär att vara soldat i landets tjänst.
Det svenska försvaret skall verka för att vår fred och vårt oberoende bevaras. Det skall värna vår frihet att själva forma vår rättsordning och vår kultur. Om Sverige blir angripet, skall vi med vapenmakt hindra att landet faller i angriparens hand.
Försvarets styrka och landets säkerhet beror på den personliga insats som du och alla vi andra kan göra och på allas vår förmåga att samverka för att lösa de uppgifter som ålagts oss. Värdet av dina insatser bestäms av de kunskaper och färdigheter som du förvärvar under utbildningen och av din vilja att fullgöra de uppgifter som möter dig.
Såväl i fred som i krig skall vi samvetsgrant och efter bästa förmåga fullgöra våra uppgifter och lyda givna order. Vi skall vara vaksamma mot allt som kan äventyra landets säkerhet. Genom vårt personliga föredöme skall vi främja samhörighet och god anda inom försvaret.
Om kriget kommer, skall vi med gemensamma krafter till det yttersta försvara vårt land."

8 500 gotlänningar
Därefter drack soldater och anhöriga kaffe.
- De får en bra utbildning. jag är mycket nöjd efter den beredskapsövning vi hade för ett tag sedan, säger Jonas Olsson.
- Omkring 8 500 gotlänningar är engagerade i försvaret genom hemvärnet, frivilliga organisationer, som till exempel Röda korset, och 71 fast anställda. Man kan säga att försvarsviljan är stark på ön trots att här inte finns något regemente längre, sade Ronny Larsson, chef för Gotlandsgruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om