633 incidenter på ett år vid Terra Nova och 580 sådana på Regementsgatan. Attendos äldreboenden i Visby sticker fortfarande ut gällande det totala antalet avvikelserapporter.
Men det finns problem även när regionen själv har hand om driften, visar det sig.
Avvikelserna delas in i olika kategorier. Den överlägset vanligaste – oavsett om boendet drivs privat eller offentligt – handlar om läkemedelshantering. Bara inom regionens egna boenden rapporteras över 600 fall av utebliven eller felaktig medicinering, under 2021.
De ansvariga anser dock att detta måste ställas i proportion till antalet "medicintillfällen" totalt på ett år.
– Vi har många boende som ska medicineras sex gånger om dagen, så det blir oerhört stora mängder totalt, säger Marit Lindgren, avdelningschef för regionens särskilda boenden.
Jenny Lindgren, enhetschef på Roma äldreboende, fyller i:
– Om vi har 120 avvikelser på vårt boende är det inte särskilt många per anställd. En rapport om ett piller som hittas på golvet kan dessutom bero på att den boende helt enkelt har vägrat att ta den.
Samtidigt tar man de här uppgifterna på stort allvar, betonar cheferna.
– Om någon inte fått sin medicin följer vi alltid upp varför det blivit så, säger Marit Lindgren.
En annan företeelse som förekommer frekvent är icke-fungerande eller felinställda larmsystem. En incident i april skedde då ett larm hade vänts "in mot väggen" och därför inte utlöstes. På morgonen hittades den boende på golvet, med avföring i byxorna och runt omkring sig.
Enligt de ansvariga är även denna grupp av avvikelser komplex.
– Det finns avvikelser där någon upptäckt att ett larm inte är framställt, där det senare visar sig att det var den boende som inte vill ha larmet, säger Jenny Lindgren.
Gällande rapporter om urin, avföring och annat osanitärt vill hon också nyansera bilden:
– Vi försöker hitta inkontinensskydd som håller hela natten och utbildar personalen kring detta. Det handlar om att alla ska få en ostörd natt, i stället för att någon kommer in och väcker för att byta skyddet. Vi jobbar i deras hem och våra boende bestämmer hur dom vill ha det. Sedan kan vi få backa ibland, om det finns behov att byta någon gång under natten.
Chefernas inställning kan summeras så här: Avvikelserapporterna måste tas på allvar, men de ger inte hela bilden av den gotländska äldreomsorgen.
– Problem får inte negligeras, vi vill att boendena ska vara bra för dem som bor där. Men vi har också en god vård och omsorg, samt system för att förbättra det som blir fel, det kan alla känna sig trygga med, lovar Marit Lindgren.
Hon påpekar att det finns rapporter som ger en annan bild än de nu aktuella och nämner då brukarundersökningarna. Här uppvisar Gotland goda resultat jämfört med rikssnittet.
Även Jenny Lindgren önskar en annan typ av mediebevakning:
– Jag önskar ni kunde se allt bra vi gör också, alla fantastiska insatser från våra medarbetare, säger hon.
Debatten kring boendena på ön handlar ofta om att privatisera eller inte. En fråga som får för mycket fokus, enligt flera personer som GT talat med.
– Ja, det där tar lite udden av själva kärnfrågan, som är hur vi skapar en bra äldreomsorg, tycker Marit Lindgren.
Hon får medhåll från socialförvaltningens kvalitetschef Öystein Berge:
– Vi har utmaningar i alla verksamheter och det handlar inte främst om privat eller offentlig regi.