"Onödigt med strandskydd på glesbygden"

Lagarna kring strandskyddet gör att många fuskar för att komma runt lagarna menar juristen Caroline Sternsén.

Flygbild från Storsudret.

Flygbild från Storsudret.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2015-04-20 14:50

Caroline Sternsén har skrivit ett stort arbete kring lagarna och reglerna kring strandskyddet. Sedan 2009 ska det vara lättare att få dispens från strandskyddet och bygga där en kommun pekat ut lämpliga områden. Hon menar att verkligheten dock inte ser ut på det sättet.

Det är helt enkelt oklart vad som egentligen gäller. Det är Region Gotland som pekar ut LIS-områdena och ger dispens för strandnära byggande. Men länsstyrelsen har rätt att ompröva både område och dispens.

– Min slutsats var att lagstiftningen träffar helt fel. Det är onödigt att ha ett strandskydd på glesbyden, säger Caroline Sternsén.

– Man ser hela tiden problem. Det finns inget pragmatiskt i de här ärendena. Det är fullständigt krångligt rent lagtekniskt.

Hon menar att det ibland kan vara konstigt uttryckt i en lagtext. Caroline Sternsén ger ett exempel på LIS-områden där man skriver att det ska finnas verksamheter som långsiktigt ska nyttjas.

– Då ger man exempel som kanotuthyrning eller kiosk. Det blir för stelt om man vill ha utveckling på landsbygden. En bosättning kan också vara en utveckling av landsbygden, säger Caroline Sternsén om att man borde få bygga fler bostäder.

Naturvårdsverket kommer inom kort att presentera en sammanställning om hur det ser ut med LIS-områden i Sverige.

– Det ska bli intressant att läsa den. På Gotland är det ett ju ett restriktivt strandskydd. Det är väldigt tråkigt om man ska ha verksamhetsutveckling genom kanotuthyrning. Det fungerar ju inte, säger Caroline Sternsén.

Klicka här om du vill läsa Caroline Sternséns examensarbete "Differentierat strandskydd - en LIS-tig lösning eller en otillräcklig åtgärd?".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om