"Ön ligger kvar i bottenträsket"

Företagsklimatet har överlag förbättrats i svenska kommuner, men Gotland står och stampar på samma nivå som tidigare. I Svenskt Näringslivs årliga ranking av kommunerna halkar Gotlands kommun därför ned från plats 232 till plats 234.
- De gamla problemen med regler, byråkrati och tjänstemännens attityder finns kvar, summerar Anders Thomasson.

Gotland2007-05-08 06:00
- Gotland ligger kvar i bottenträsket, det är lite sorgligt.
Det konstaterar Anders Thomasson, som är biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv på Gotland, sedan han fått veta att Gotland halkar ned ett par platser på Svenskt Näringslivs rankinglista över svenska kommuner.
- Konkurrensen mellan kommunerna är stenhård i dag och företagen tittar på företagsklimatet innan de väljer att etablera sig någonstans. Ska vi kunna locka hit företag så måste Gotlands kommun klättra uppåt på den här rankinglistan, fortsätter Anders Thomasson.
Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i kommunerna har genomförts varje år sedan 2001. En del av undersökningen bygger på officiell statistik, en annan del bygger på frågor som har ställts till mer än 30 000 företagare i landet, varav 200 på Gotland. De fick i november och december i fjol svara på frågor om hur de upplevde exempelvis bemötandet från kommunens tjänstemän och kommunens service.
Företagarnas betyg till Gotlands kommun ligger på samma nivå som tidigare år, men eftersom många andra svenska kommuner får bättre omdömen än tidigare så halkar Gotland efter. På områden som kommunikationer och utbildning, har förhållandena förbättrats på Gotland, medger Anders Thomasson, men det slår inte igenom i det totala betyget till kommunen, eftersom företagarna har blivit mer missnöjda med annat:
- De gamla problemen med regler, byråkrati och tjänstemännens attityder finns kvar, summerar Anders Thomasson.
Gotlands kommun satsar en hel del på näringslivsfrågor, men Eva Werkelin på Kneippbyn, som sitter med i Svenskt Näringslivs regionala referensgrupp på Gotland, är tveksam till om man arbetar med frågorna på rätt sätt. Att Johan Hellström med företaget Fabriken på Furillen bestämde sig för att dra sig tillbaka efter många års resultatlös kamp för bygglov måste ses som ett nederlag för kommunen.
- Jag skulle inte tro att en sådan företagare kan fungera som en bra ambassadör för företagande på Gotland, säger Eva Werkelin.
- Politikerna borde ha gått in och hjälpt honom, för det är ju de som ska bestämma. Tjänstemännens funktion är att verkställa politiska beslut, säger Anders Thomasson.

Slakta heliga kor
Både Eva Werkelin och Anders Thomasson tycker att kommunens näringslivsenhet bör organiseras på ett nytt sätt.
- Det behövs en ordentlig förnyelse och man borde slakta en del heliga kor i den kommunala verksamheten. Näringslivsenheten uppnår uppenbarligen inte de resultat som man önskar och då borde kommunen göra någonting åt det.
Fler företagare än förra året tycker att kommunen ägnar sig åt osund konkurrens på ett sätt som inte är godtagbart och det här är en fråga som Anders Thomasson tycker att det finns anledning att arbeta vidare med. Inte minst med anledning av att de kommunpolitiker, som också har fått besvara enkäten, inte tycker att det här är något särskilt stort problem. Thomasson tror att politikerna inte riktigt inser vad som är osund konkurrens, men själv har han fått långa rader med exempel från gotländska företagare. Uthyrning av stolar till evenemang, uthyrning av Galgberget under Medeltidsveckan, kongresshallen Wisby Strands matsal och kommunens åkeriverksamhet är bara några av de exempel han lyfter fram. Om det verkligen är fråga om osund konkurrens i alla dessa lägen, det vill han inte slå fast, men det bör granskas tycker han.
- Politikerna har bett oss om hjälp om att komma med konkreta exempel på vad företagarna upplever som osund konkurrens och det ska vi göra nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om