Omstritt kyrkorum
Sedan Säveskolan byggdes har de kristna eleverna på skolan haft en lokal där de kunnat samlas. Men nu hotas "skolkyrkan".
En gammaldags spegeldörr bryter av den långa raden av klassrumsdörrar i en av korridorerna i F-huset på Sävetomten. Här ligger "skolkyrkan" i ett långsmalt grupprum. Egentligen är det ingen kyrka. Lokalen är tillgänglig för alla och en av skolans muslimska elever brukar komma hit för att be, men de kristna samfund som bemannar skolkyrkan med personal har bott in sig och på de limegröna väggarna hänger både kors och förgyllda änglar.
Joel Lindén är en av eleverna i den kristna skolgruppen som brukar komma hit och hålla andakt tillsammans på onsdagar. När andra spelar hockey eller håller på med foto så samlas det här gänget omkring sin kristna tro och skolkyrkan har blivit en viktig plats för Joel:
- Vi som är kristna på skolan är en utsatt grupp. Jag känner mig ofta granskad, andra blir hånade. Här kan vi stötta varandra, förklarar Joel.
Påstötningar
En elev på Elfrida Andréegymnasiet har reagerat mot att det finns en skolkyrka i F-husets korridorer. Han har nu vänt sig till skolverket för att de ska pröva om det är förenligt med läroplanens värdegrund att en kommunal gymnasieskola upplåter lokaler till kyrkan. Själv har han aldrig fått information om att den här lokalen skulle vara öppen för alla. "Jag tror inte att sannolikheten är stor att någon elev alls känner till möjligheten att låna nyckel" skriver han till skolverket.
Efter påstötningar från eleven beslutade gymnasiets rektorskonferens i fredags att skolkyrkan måste lämna sina lokaler i F-huset. Kyrkans företrädare, de kristna eleverna och deras verksamheter hänvisas till ett allmänt och mer neutralt meditationsrum i Richard Steffengymnasiets hus på Sävetomten. Skolan uppskattar visserligen samarbetet med kyrkornas företrädare och vill inte kasta ut dem, men beslutet om att skolkyrkans rum ska stängas motiverades med att skolledningen inte ansåg att det är förenligt med skollagen att skolan tillhandahåller ett särskilt rum med kristna symboler.
För fort
Beslutet om att skolkyrkan skulle stängas fattades utan att någon av kyrkornas företrädare i skolan hade fått någon som helst information. "Det gick lite fort", förklarar gymnasiechefen Alf Nilsson. Men detta beslut blev inte heller gammalt. När gymnasiechefen i går förmiddag fick kännedom om att skolan hade anmälts till skolverket på grund av skolkyrkan så valde han stoppa nedläggningen tills vidare: Nu får skolkyrkan finnas kvar tills skolverket har prövat frågan.
Skolprästen Jakob Tronêt från Svenska kyrkan är en av dem som jobbar i skolkyrkan och han är förvånad över att skolledningen fattade ett nedläggningsbeslut utan att ens kontakta de som jobbar där. Nu är han dock tacksam över att beslutet från i fredags har rivits upp:
- Om det handlar om hur skollagen ska tolkas så är det bättre att det bättre att det prövas av skolverket, säger Jakob Tronêt.
Om skolkyrkan försvinner så förlorar skolan en mötesplats för kristna elever, men också en plats dit elever kan komma för enskilda samtal med Jakob Tronêt eller någon av de andra företrädarna för Svenska kyrkan, frikyrkorna och frälsningsarmén.
Viktigt
För Joel Lindén är det viktigt att de finns här:
- I skolkyrkan möter man alltid lugna vuxna som har tid att lyssna. Det är bra att de finns där om det händer någonting på skolan.
Joel tror att lokalen skulle få vara i fred om den hade kallats för någonting annat än "skolkyrkan".
- Jag vet inte varför den heter så, för vem som helst kan ju komma hit. Många stör sig på det namnet och det är det som är problemet, tror jag.
Hur skolverket än ser på frågan om skolkyrkan på Säve så kommer samarbetet mellan kyrkan och gymnasieskolan att fortsätta, betonar Alf Nilsson:
- Vi kastar inte ut någon och samarbetet är inte ifrågasatt. Men frågan är om skolan kan tillhandahålla ett rum där det alltid finns kristna symboler och det får skolverket pröva.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!