Omsorgen i Klinte kämpar för att få behålla Iris hus
Anders Hoffman kör bort löv i parken bredvid Donnergymnasiet i Klintehamn, omsorgens park bakom det gamla trädgårdsmästeriet.Han kör med precision, lass efter lass. Röda och gula löv som samlats i högar.Hösten är solig och luften klar och Anders gillar verkligen sitt jobb. Han är stolt över det han gör och han trivs.
Sedan 1980-talet har daglig verksamhet bedrivits här, i växthusen, i parken, på frilandsodlingarna, i snickeri och måleri med mera.
Kooperativ
Växthuset drivs sedan något år tillbaka som ett socialt kooperativ och är frikopplat från den kommunala verksamheten. Ett 15-tal funktionshindrade är medlemmar i kooperativet och jobbar i växthuset.
I övrig daglig verksamhet deltar sammanlagt ett 50-tal personer. Personer med olika funktionshinder; det kan vara begåvningshandikapp, psykiska, sociala eller fysiska funkionshinder.
- Vi har allt. Många av våra brukare har flerhandikapp, säger Ann Lundin som jobbat med omsorgstagare i Klintehamn och på södra Gotland sedan slutet av 1970-talet.
Hon fanns också med när den så kallade Sudermodellen arbetades fram.
En modell som betonar samverkant. Man ville litet grand bryta murar mellan olika förvaltningar och myndigheter, men också mellan generationer och olika kategorier av människor.
Öppnare verksamhet
Man förespråkade en öppnare verksamhet. Daglig verksamhet för funktionshindrade skulle kanske kunna samlokaliseras med annan verksamhet.
Och det var här Iris hus kom in i bilden.
Iris Wetterling hette kvinnan som tillsammans med sin bror ägde och drev Wetterlings trädgårdsmästeri vid Donnersgatan i Klintehamn. Redan under Klintehemmets tid började syskonparet öppna sina växthus och sin verksamhet för omsorgen.
Man inledde ett samarbete, knöt kontakter och detta fortsatte och förstärktes. Växthusen togs så småningom över av kommunen och omsorgen.
Testamenterade huset
Brodern dog först och när även Iris dog 1998 terstamenterade hon själva bostadshuset till Klinte församling med en tydlig önskan att det skulle komma de handikappade och ensamma till glädje och nytta. Församlingen sålde i sin tur, två år senare, huset till Gotlands kommun och ett hyresavtal träffades med södra vårdförvaltningen.
- Syskonen ville något med huset. De hade en tydlig önskan, säger Ann Lundin, som kom att träffa dem många gånger genom året.
Trädgårdsmästeriet
Denna vilja finns även hos personalen som jobbar med daglig verksamhet i och kring det gamla trädgårdsmästeriet.
Man har en vision om en brett facetterad men samtidigt sammanknuten verksamhet där Iris hus är själva navet.
Inne i huset ska man ha olika aktiviteter, där finns massor av rum lämpliga för olika verksamheter.
- Här är så många rum att man kan ha grejerna framme. Man kan hålla på med lera i ett rum, väva i ett annat och jobba med eterneller i det tredje, säger Klas Hallberg, snickare och handledare i verksamheten.
Måste renoveras
Huset är slitet och måste renoveras. En plan för detta fanns framtagen och man började också så smått för tre år sedan. Mycket skulle kunna göras på egen hand, menade man. Och i flera moment skulle omsorgstagare kunna vara med i arbetet.
Själva miljön är också viktig för helheten, menar Ann och Klas, som talar i egenskap av företrädare för hela personalen.
Huset har atmosfär och det harmonierar med den omgivande miljön.
- Här kan vi skapa en helhet. Vi har närheten till växthuset och kooperativet, vi har parken, våran trädgårdsland, snickeri och måleri. Och sen kan vi ha samlingar, köksverksamhet och hantverk inne i huset, beskriver Ann.
Tidigare har planerna anammats av förvaltningen och så sent som för ett år sedan sade den dåvarande verksamhetschefen att huset skulle rustas upp. Bara inte riktigt än.
Motbesked
Men för ett par månader sedan motbeskedet. Hyresavtalet för Iris hus har sagts upp.
Och därmed faller visionen för verksamheten.
Personalen förstår inte varför.
- Huset är inte funktionellt, förklarar Carina Engström, verksamhetschef på förvaltningen. Det passar inte för den verksamhet våra biståndstagare behöver.
Striktare regler
Hon talar om striktare regler; mer rutin, struktur och ordning. Den så kallade Sudermodellen har numera förpassats till papperskorgen.
Ann Lundin och Klas Hallberg menar att en ombyggnad och handikappanpassning av Iris hus skulle göra det väldigt funktionellt.
- Och det behöver inte bli särskilt dyrt, tilläger de.
Men nej, säger Carina Engström. Iris hus är avfört, nu letar man andra lösningar för den dagliga verksamheten i Klintehamn.
Vad man från början hade för syfte med huset, varför man betalat hyra för det i mer än tre år (cirka 10 000 kronor varje månaden) utan att egentligen använda det, vet hon inte. Det hände före hennes tid.
GT kommer i nästa vecka att söka svar hos andra som kanske vet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!