Omskriven i grekiska tidningar som den exotiske svensken
Just nu har Marc Enderborg, 25, semester här hemma på Gotland. Han arbetar som köksmästare på ett mycket ansett hotell i Athen och när han börjar arbeta igen får han ansvar för ytterligare två restauranger inom samma företag.Marc Enderborg är mycket omskriven i de grekiska mattidningarna som den exotiske svensken.
Därefter började han arbeta på restaurang Mirabel (en stjärna i Michelinguiden) i London under ett halvår. Efter detta reste han hem till Gotland och arbetade på Wisby Hotells restaurang Friheten över en sommar.
Till hösten reste han tillbaka till London igen och fick arbete på restaurang Gavroche (två stjärnor i Michelin) en tid för att därefter arbeta på Mirabel igen.
Sommaren 2001 arbetade han åter igen på Wisby Hotell och därefter tog han tio veckors semester i Mexico.
Förra sommaren var han köksmästare på krogen i Herrvik på östra Gotland och det var då den verkligt intressanta historien började. Det ryktades allmänt om den goda maten i Herrvik och en dag fanns en grekisk matskribent, Yiannis Tzanetakis, bland gästerna.
<span class=MR>Lyrisk efter lammrack</span>
När han hade ätit Marc Enderborgs lammrack blev han lyrisk och frågade efter kocken. Marc fick lämna sin resumé. Tzanetakis skulle föreslå en fin restaurang i Athen att anställa den duktige gotländske kocken!
Det dröjde bara en månad innan telefonen ringdeMarc Enderborg fick veta att han skulle flygas ned till Athen för att göra en åttarätters provmeny på hotell S:t George Lycabettus.
Detta hände i augusti i fjol och under tre dagar satte Marc Enderborg ihop en provmeny som hette duga vilket provåts av grekiska matkännare. Han fick flyga hem till Gotland igen och efter ytterligare en månad kom beskedet: han erbjöds arbete som kökschef på hotellets restaurang, Grand Balcon, som är belägen på hotellets sjätte våning och har en terass-servering med plats för 100 gäster och med en bedårande utsikt över Athens stora sevärdhet Akropolis.
<span class=MR>Svensk tappning</span>
Marc Enderborg berättar att han har lite svensk tappning på maten och något som har blivit väldigt populärt bland hans gäster är en minivariant av wallenbergare. Han har även lite gotländskt att erbjudasaffranspannkaka finns med på menyn.
Efter att han hade fått arbete i Athen gick ryktet om den nye svenske kocken på Grand Balcon och eftersom en svensk kock anses som exotiskt och inne så blev det en rad artiklar om honom och hans recept i de mest kända grekiska mattidningarna. Det blev coola bilder på den svenska kocken och läckra bilder på maträtterna.
Det har alltså ordnat sig mycket bra för Marc Enderborg som även har hittat en lämplig lägenhet i närheten av sitt arbete. Han börjar komma in i det grekiska livet men har ännu inte vant sig vid trafiken i Athen och att alla förändringar man vill göra på arbetet tar lång tid att genomföra.
När han kommer ner till Athen efter semestern ska han sätta ihop en ny meny igen, en lättare variant.
Där ska man kanske kunna hitta, hör och häpna, piggvar med smör, pepparrot, ägg och räkor. Han påpekar att piggvar är en ovanlig fisk på restauranger runt Medelhavet och kommer säkerligen att väcka stort uppseende i Athen.
<span class=MR>Utökat ansvar</span>
När han börjar arbeta igen ska han även till systerhotellet Paradis på ön Andros och även där göra en meny. Han kommer även att få ansvaret för restaurangen Frame som ligger i bottenvåningen på hotell S:t George Lycabettus. Det är en ungdomligare restaurang där Marc Enderborg kommer att erbjuda gästerna modernare, hälsosammare mathan talar om good mood food i det här sammanhanget. Restaurangen är ungefär som Operabaren i Stockholmdit går kändisarna.
Det grekiska språket är ett problem för honom och även om han börjar komma in i det lite så är det ändå problem med att läsa. Han har även lite svårt att vänja sig vid 45 grader varmt i skuggan, att sätta sig i sin bil efter att den har stått i solen hela dagen och att sitta i trafikstockningar i Athen.
Nu har han det skönt tillsammans med sin grekiska fästmö hemma hos mamma, Tina-Marie Qwiberg, i Garda på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!