- Vi har jobbat intensivt med rekrytering under hösten, men det är svårt att få napp, säger tandvårdschef Monica Palmö.
I dag jobbar ett 20-tal tandläkare inom folktandvården på ön. För att kunna täcka upp det akuta behovet av tandvård behövs ytterligare minst fem tandläkare till klinikerna. I första hand gäller tandläkarbristen vid klinikerna utanför Visby.
Hittills har patienterna fått vård genom att tandläkare flyttat runt mellan klinikerna, bland annat från Hemse till Slite.
- Det här är inte en hållbar lösning i längden. Och att hitta en ny tandläkare till enmanskliniken i Klintehamn har visat sig vara omöjligt, säger Monica Palmö.
Tidigare tandläkaren i Klintehamn sa upp sig för att flytta tillbaka till Tyskland och öppna privatklinik. Folktandvården har sedan beskedet sökt en ny tandläkare till Klintehamn.
Värvningsförsök har gjorts både internt och externt, men hittills har rekryteringsförsöken varit förgäves. Intresset för att arbeta som ensam tandläkare vid en klinik inom folktandvården är litet, enligt Monica Palmö.
Nya försök
I februari gör folktandvården ett nytt försök att värva tandläkare till Gotland. Det genom annons i branschtidningen "Tandläkartidningen". Då annonseras en tandläkartjänst ut i Hemse, en och en halv i Slite samt en till två tandläkartjänster vid klinikerna i Visby. Ö-läget innebär att det är svårt att värva nya medarbetare.
- Men jag är optimist och hoppas det ska gå. Ofta ska även partnern hitta ett jobb på Gotland. Det är inte alltid så lätt när allt läggs ned, säger Monica Palmö.
Cirka 900 personer är inskrivna vid tandläkaren i Klintehamn. Av dem är cirka 750 barn.
Personer som är under behandling erbjuds nu tandvård i Roma, Korpen, Gråbo, och i mån av plats även i Hemse. Enligt tandvårdschefen kommer det inte uppstå någon kö för personer som är under behandling. Däremot får personer som inte är under behandling räkna med fördröjd kallelse med några månader. Personer som får akuta problem hänvisas därför till jourmottagningen.
Framtiden för folktandvården i Klintehamn är oviss.
- Omflyttningar är ingen kvalificerad lösning i längden. Nu gäller det att någon tackar ja till tjänsten, säger Monica Palmö.