Omfattande fusk på öns krogar

Gotland gjorde i somras flera kontroller i samarbete med Miljösamverkan sydost.

Bilden har inget med artikeln att göra.

Bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Gotland2013-12-09 16:30

Under sommaren genomförde Gotland i samarbete med Miljösamverkan sydost flera kontroller i Kalmar och på ön.

Kontroller gjordes av restauranger, pizzerior och caféer, och totalt kontrollerades 49 verksamheter.

Per Tjernby, livsmedelsinspetör vid Region Gotland, berättar att 36 av verksamheterna var utan anmärkning.

Totalt var det alltså 13 verksamheter, drygt 26 procent, som fuskat med till exempel parmesan, parmaskinka, mozzarella eller fetaost.

– Vi undersökte menyn jämfört med vad som fanns i kylskåp och lager. Då var det 13 stycken som inte hade i lager det man presenterade på menyn, säger Per Tjernby.

Om avvikelserna beror på fusk eller okunskap vill inte Per Tjernby svara på.

Det här fuskades det med

Antal kontrollerade och antalet fusk inom parentes.

Parmaskinka 7 (5)

Parmesan 18 (6)

Fetaost 19 (3)

Mozzarella 10 (2)

Gorgonzola 5 (1)

Fläskfilé (10 (1)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om