Om Ojnare: "Det finns inget svart eller vitt"

Konflikten i Ojnare är komplex och det finns inget enkelt rätt eller fel. Det har elever på Richard Steffengymnasiet kommit fram till när de gått på djupet i ämnet under fem veckor.

Redovisning av Ojnareprojektet.

Redovisning av Ojnareprojektet.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-11-28 14:58

– De har haft ett stort projekt inriktat på att förstå Ojnareskogenskonflikten ur olika perspektiv. Vi har jobbat med det som en komplicerad närliggande samhällsfråga, berättar Niklas Westergren, samhällskunskapslärare på Richard Steffengymnasiet.

De cirka 60 eleverna i klasserna Sa12b och Sa12d har jobbat i smågrupper och försökt få fram så mycket fakta som möjligt. De har bland annat träffat polisen, länsstyrelsen, Mellanskog och boende i Ojnareskogens närområde. Nordkalk var svårare att nå fram till och intervjuer gjordes endast per telefon.

Under projektet har eleverna fått ta reda på hur samhället fungerar, olika intressemotsättningar och så vidare. De har bland annat gjort intervjuer och enkäter för att få så bred bild av ämnet som möjligt.

– Många säger att det varit väldigt lärorikt att det inte bara varit svart eller vitt. De verkar tycka om den här komplexiteten, det blir lite spännande. Man kan ju annars bli lite trött på att det käbblas hit och dit och det är rättsprocesser som man inte riktigt förstår. Men nu fick det sjunka ner på ett bra sätt.

Lisa Johansson, Sa12d, är en av eleverna som arbetat med projektet.

– Vi fick väldigt mycket information, vi visste inte så mycket innan. Det var väldigt lärorikt.

Lisa Johansson berättar att det exempelvis talats mycket om att Mellanskog gått emot sin egen policy när man hugger ner nyckelbiotoper.

– Men det står i deras policy att de inte får hugga ner nyckelbiotoper på skogsmark och Ojnareskogen klassas som industrimark. Det tyckte jag var väldigt intressant.

Någon lösning på problematiken har eleverna inte kommit fram till, men däremot fått en större förståelse för motsättningarna.

– Det finns så otroligt många delar i fallet, inte bara Nordkalk och demonstranterna. Det finns väldigt mycket att ta hänsyn till och många olika sätt att se på saken.

All ny kunskap har dock gjort det något enklare att ta ställning i fallet, tycker Lisa Johansson. Det finns inget rätt eller fel, bara olika åsikter.

– Tidigare tyckte jag att Nordkalk självklart hade fel. Nu förstår jag att det finns positiva saker också med kalkbrytningen, men jag tycker ändå att man inte ska bryta. Jag tycker att man ska stå på naturens sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om