"Om jag flyttar med så blir det under en prövotid"
Under två dagar har personal från utlokaliserade Riksantikvarieämbetet besökt Gotland. Det blev dagar fyllda av skratt och nya upptäckter, men också av oro och livsavgörande frågor.I dagsläget är RAÄ:s förhoppning att kunna locka med var femte medarbetare till ön. Resten måste nyrekryteras.
Utlokaliseringen innebär att hela tillvaron ställs på kant för de 140 medarbetare som berörs, från vaktmästare och informatörer, till administratörer och antikvarier.
Familj, arbete, bostad, vänner, fritid och annat välbekant måste värderas - jämföras med nya möjligheter och svårigheter.
De djupa samtalen är i dagsläget många på RAÄ och sammanhållningen stark och god. Det berättar flera som GA talar med. Likaså att för vissa beror valet mellan att flytta med eller sluta, på vilka arbetskamrater som följer med.
Rakt på sak
På högskolan informerades gruppen om HGO:s verksamhet. Rolf Källman, chef för RAÄ:s avdelning för kunskapsförmedling, såg spännande möjligheter kring ny teknik.
Exempelvis spelutvecklingen torde kunna bidra till interaktiv information om kulturarvet, menade Källman, som hoppas på ett uppsving för RAÄ:s digitala tjänster. Även Gotlands internationella nätverk lockar, sade han.
De fick också veta mer om bostadssituationen i och omkring Visby, om barnomsorg och skola, om kulturutbytet och om arbetsmarknaden för medföljande. En guidad busstur visade bland annat bostadsalternativen Snäck, Talludden, Terra Nova, Gustavsvik och Vibble. Presschef Malin Westling, med flera, uppfattade informationen som "saklig, konstruktiv och icke skönmålande".
- Vi får höra både för- och nackdelar, sade hon.
Bland annat att väntetiden för en hyresrätt är tre år, medan det framgent verkar bli mer gott om bostadsrätter. Samtidigt, konstaterade Malin Blomqvist från RAÄ:s kulturdataenhet, är köp av bostad inte aktuellt inledningsvis.
- Jag har inte bestämt mig, men om jag flyttar till Gotland så blir det under en prövoperiod.
A 7 bra men modernt
Torsdagsmorgonen inleddes med en promenad till gamla A 7, ett av två kvarvarande möjliga lokaliseringsalternativ för RAÄ. Det andra är P 18. Hur och var ämbetet får flytta avgörs på departementsnivå, eftersom verksamheten styrs av statliga ekonomiska och uppdragsmässiga ramar.
Förslaget A 7 uppfattades dels som centralt och trevligt, dels som "väl modernt". Bättre vore, tyckte flera, att bevara fler av de gamla militära byggnaderna.
- Det verkar fånigt att inte göra det, när man bygger för Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar, menade antikvarie Peter Olsson.
Han är gotlänning och har barn på ön, men sambo i Stockholm. Hon jobbar också på RAÄ och har också barn sedan tidigare.
Det gör flyttfrågan komplicerad, säger Peter och menar att deras exempel är talande för många.
- Få har en samlad familjebild. Det är inte så enkelt att flytta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!