Olyckorna ska minska

Den nya lagen om skydd mot olyckor är en angelägenhet för alla kommunens förvaltningar.
En första handlingsplan är under arbete och ska klubbas av fullmäktige i höst.
­Alla måste vara med och dra sitt strå till stacken för att skapa ett säkrare Gotland, konstaterar räddningschef Jan Bejrum.

Gotland2004-09-29 04:00
Den nya lagen trädde i kraft vid årsskiftet men kommunerna har hela 2004 på sig att fram lokala handlingsplaner. Det kommunala självstyret är grunden i lagen, statliga direktiv och "pekpinnar" lyser med sin frånvaro.
­Det ger fantastiska möjligheter för er, konstaterade Göran Schnell, vd för Sveriges Brandskyddsförening som tillsammans med konsulten Johan Hermelin, Strategihuset, informerade politiker och tjänstemän inom kommun och län i går.
<span class='mr'>Oroväckande många självmord</span>
Det är framför allt ett sätt att tänka och attityder som måste ändras i och med den nya lagen.
Grunden är att förebygga skador och här läggs ansvaret mycket tydligt på den enskilde individen.
När olyckan väl är framme ska det fungera precis som i dag, man ringer 112.
Men målsättningen är att antalet olyckor ska minska i takt med att det förebyggande tankesättet planteras i såväl privata hem som på arbetsplatser.
­Den bild de flesta har, mycket på grund av den bild som ges i media, är att antalet olyckor ökar markant och framför allt skador på grund av våld. Så är det inte, förklarade Göran Schnell och visade statistik som visar att antalet skador och dödsfall på grund av våld, har legat ganska stabilt under många år. Däremot utgör självmord en oroväckande stor andel av de fall där människor dör av skador.
<span class='mr'>Hemmen borde bli säkrare</span>
Men den allra vanligaste orsaken till skador och dödsfall är istället fallolyckor. Det är i hemmen det förebyggande arbetet framför allt borde förbättras.
­I Sverige har vi ett bra fungerande systematiskt förebyggande arbete på arbetsplatser och i trafiken, ett arbete som ger resultat, konstaterade Johan Hermelin.
Samhällets totala kostnader för skador är 40 miljarder kronor. Lika stor som hela försvarsbudgeten (före den föreslagna bantningen).
Att minska antalet skador är alltså inte bara en fråga om att färre människor får lida utan är en i allra högsta grad ekonomisk fråga.
Men även om antalet olyckor ute i samhället inte ökar, så ökar riskerna.
<span class='mr'>Kommuner ser över risker</span>
Risker som ser olika ut beroende på var i landet man bor.
Nu ska därför alla kommuner se över risker och hot och utifrån detta bestämma vilken risknivå man anser vara acceptabel och vilka insatser som krävs för att öka säkerheten.
Även om lagens syfte är att minska riskerna genom förebyggande arbete, ska det inte ske på bekostnad av den den skadeavhjälpande verksamheten, alltså räddningsinsatser.
­Den gamla räddningstjänstlagen var helt riktad mot räddningstjänsten, den nya lagen riktar sig till kommunen, markerade Göran Schnell.
Säkerhetstänkandet ska ingå naturligt i samtliga förvaltningars arbete, ungefär som vi lärt oss hantera miljö- och jämställdhetsaspekten.
<span class='mr'>Beslut väntas i december</span>
För närvarande pågår arbetet med att ta fram en risk- och sårbarhetsanalys för Gotland. Ett arbete som drivs av kommunen, länsstyrelsen och näringslivet.
­Analysen görs för att vi ska ha samma plattform att gå vidare från när det gäller risker och sårbarhet, den ska utgöra grunden för den politiska processen, förklarade Jan Bejrum.
När processen går vidare ingår ett viktigt inslag med information till kommuninvånarna. Kommunen är enligt lagen skyldig att tillgodose behovet av information och kunskap för att underlätta för den enskilde att uppfylla sitt ansvar.
Kommunfullmäktige väntas besluta om handlingsplanen för skydd mot olyckor vid sitt sammanträde i december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om