- Gotlänningarna måste bli medvetna om att rådjuren finns i våra omgivningar, säger Benny Melin, polisen.
De flesta påkörningarna sker i skymningen och i gryningen. Ännu har inga allvarligare olyckor inträffat mellan rådjur och bilister.
- Ett par bilister har kört av vägen när de väjt. Har man ingen möjlighet att bromsa är det bättre att köra på djuret än att riskera avåkningar eller krockar med annan trafik, säger Benny Melin, polisens expert på viltolyckor.
Dyr kollision
Förare uppmanas att vara uppmärksam på terrängen längs vägkanterna, och tänka på att rådjuren ofta rör sig i grupp.
En kollision leder i regel endast till plåtskador, som i snitt beräknas kosta 30 000 kronor att reparera.
- Vi är glada att ingen motorcykel eller EU-moppe varit inblandad i rådjursolyckor, då kan det bli betydligt allvarligare skador, säger Benny Melin.
De flesta incidenterna inträffar på mellersta Gotland där stora sammanhängande skogsområden ger skydd och mat åt djuren.
Nya regler nästa år
Om stammen fortsätter att öka kommer fler rådjur att söka föda i trädgårdar, tror Benny Melin.
Ingen vet med säkerhet hur stor rådjursstammen på Gotland är. Men Jörgen Karnell, ordförande för Jägarnas riksförbund, Gutejägarna, uppskattar antalet till mellan 1 500 och 2 000.
- Stammen är konstant eftersom det bedrivs en ganska hård avskjutning på vissa håll. Förr var jägarna koncentrerade på räv och rabbis, i dag jagar var och varannan rådjur, säger han.
Nästa år skärps lagen kring vilt-olyckor. Den som kör på ett djur blir då skyldig att omedelbart kontakta polisen efter olyckan. Det räcker alltså inte att ringa senare eller dagen efter.
- Om djuret ligger skadat och lider åker man dit ordentligt för smitning. I Skåne körde någon på ett vildsvin och fick böta 8 000 kronor, säger Benny Melin.