"Oljekostnaden hålls hemlig för staten"
Staten betalar för mer olja än vad som färjorna förbrukar i verkligheten.Det anser Staffan Widlert, generaldirektör på Rikstrafiken som ansvarar för Gotlandstrafiken.Gotland står inför hotet om drastiskt försämrad färjetrafik med höjningar av biljettpriset på upp till 45 procent för gotläningar.
- Vi vet att fartygen drar mindre än vad vi betalar för. Destinationen menar att det ska vara så och att de har rätt göra vinst på vissa delar. Men inte så stora skillnader.
"Halva sanningen"
På Destination Gotland håller man fast vid att försämringarna i färjetrafiken beror på bunkerkostnaderna.
- Det är de höjda oljepriserna som är orsaken, säger Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland.
- Det är bara halva sanningen, säger Staffan Widlert, generaldirektör på Rikstrafiken. Vi anser inte att den verkliga bunkerkostnaden blir så stor, tillägger han och berättar att Rikstrafiken betalar efter ett schablonpris som sattes i samband med de nya snabbfärjorna.
- Vi har förstått att man förlängt restiden, de vinsterna stannar hos rederiet. Bränsleförbrukningen ser annorlunda ut, fortsätter Staffan Widlert, som krävt att få se hur mycket företaget betalar för bränslet.
Inte full insyn
Enligt honom står det i avtalet att Rikstrafiken ska ha insyn i företagets kostnader.
- Staten har rätt att få information om alla kostnader för trafiken, men Destination Gotland vägrar lämna från sig det som rör oljan, förklarar Staffan Widlert.
I avtalet finns en riskfördelning där staten får spela hasard om oljepriset.
- Men om bränslekostnaderna stiger onormalt mycket, ska staten inte stå för hela risken. Det står att avtalet ska omförhandlas om det blir väsentliga förändringar i kostnaden för olja, säger Staffan Widlert, som vet att Destination Gotland har en annan tolkning.
Per-Erling Evensson påpekar att det här är statens avtal som man varit överens om i sex år, och att det tolkats av två tidigare generaldirektörer och revisorer.
Vinstdelningen är en annan fråga som påverkar höjningen.
- Eftersom Destination Gotland ska ha hälften av vinsten måste vi höja priset med det dubbla, säger Staffan Widlert.
Om han har rätt skulle det innebära att hälften av prishöjningen blir en vinst för Destination Gotland. Enligt Evensen är det en ersättning för den förlust som uppstår när Rikstrafiken drar ned med 200 turer och man förlorar 160 000 passagerare.
- Vi tycker att staten ska ta sin del av risken, säger Per Erling Evensen, som inte riktigt håller med om att de får hälften av höjningen.
Får ta från andra delar
- Det är bara om vår gemensamma budget är i balans. Förutsättningen är att det finns något att dela på.
Staffan Widlert är medveten om det.
- Meningen med de höjda priserna och indragna priserna är att vi ska bli av med underskottet. Vi har ett litet sådant, men det försvinner med de höjda priserna och då träder genast vinstdelningen i kraft. Utan vinstfördelningen hade vi nått samma effekt med halva höjningen. Och ändå räcker vårt förslag knappt till hälften av vad vi ska betala. Resten får vi ta från andra delar av vår verksamhet, säger han.
"Rodren drar 30-50 miljoner"
I avtalet sägs att vinsten ska delas lika och att båda parter tar på sig vissa risker, kostnader som är utanför deras kontroll.
Rikstrafiken tar höjningar i avgifter för hamn och farled, förutom oljepriset. Destination Gotland får ta stöten om lönekostnaden stiger kraftigt eller får kostnader för reparationer av båtarna.
- Rodren på Kinabåtarna kommer att kosta oss mellan 30 och 50 miljoner kronor, tror Per-Erling Evensen, som i sin tur kan förhandla med fartygsägaren Rederi AB Gotland i den frågan.
- Vi tar vår del av ansvaret, säger han.
Hutlös höjning hotar
Tvisten om hur avtalet mellan staten och Destination Gotland ska tolkas får nu avgöras av skiljemän. Under tiden hotar en hutlös höjning av biljettpriserna för resenärerna. Om förslaget till ny turlista går igenom innebär det närmare 30 procents ökning av priserna i snitt, 45 procent för gotlänningarna och "vinterturlista" hela året - utom sex veckor på sommaren.FOTNOT: Delar av färjeavtalet och tillägget samt Rikstrafikens motivering till att inte lämna ut hela avtalet finns att läsa på www.helagotland.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!