?Oljan ligger som tjocka svarta korvar?

Nu har man också hittat ilandfluten olja vid Sjuströmmar vid Slite. Omkring 2 ton tjockolja togs i går omhand, varav det mesta vid Tjelderviken och söderut mot Åminne. Grovsaneringen är inledd efter det stora oljeutsläppet från Polo M. På lördag morgon anländer förstärkning i form av 30 man från räddningsskolan i Skövde
Två saneringsledare från räddningstjänsten har sedan i går tio man från kommunens parkförvaltning till hjälp för att med grepar, stålhåvar och spadar ta upp tjockoljan som driver in som stora tjocka svarta korvar.

Gotland2004-12-03 06:00
? Oljan kommer in i stora sjok. För två dagar sedan fanns det ingen olja här. Nu ligger den i stora korvar så fort den har kommit upp över vattenytan. Vi har därför börjat med en grovsanering. I tisdags fanns inte så här stora klumpar. Oljan kommer först in som en stor klump. sedan slås den sönder mot stenarna. Det gäller att ta upp de stora bitarna innan det händer.
Det säger Jörgen Borvander, en av de två saneringsledarna som har ansvaret för jobbet och har fem man var från parkförvaltningen för att ta hand om oljan.

Ekobark får vänta
? Vi måste först ägna oss åt att ta hand om den här oljan som flyter in i stora klumpar eller korvar. Ekobark lägger vi inte ut på stranden förrän i ett senare skede när det har lugnat ner sig. När det blir är svårt att säga. Nu får vi ta hand om det som flyter in först. I stället för att få in fem ton är det lättare att ta en klump på fem kilo, säger Jörgen Borvander.
Redan vid lunchtid i går hade man fått upp mer än 300 kilo. Den oljan hade man fått upp bara från en liten plätt i strandkanten. Flera av dem som deltar från kommunens parkavdelning har varit med förr och har därför stor rutin på att ta hand om oljan.
?Usch vad det luktar. Och när man har fått upp det ur vattnet så blir det nästan flytande direkt. det är rena oljan i de här korvarna som flyter in. Men vi är vana. Det är fjärde gången vi är med och sanerar. Vi har varit på Fårö, vid Hoburgen, Grötlingbo, Ljugarn och vi var också en repa till Tofta en gång, säger Kenneth Magnusson, en av parkavdelningens mannar.
Hur länge saneringsarbetet måste pågå vet ingen i dag. Man fortsätter också att undersöka kusten för att eventuellt hitta olja på fler ställen. Två man undersökte i går kusten från Tjelderviken och söderut så långt man hann medan det var ljust.
Den olja som tas upp samlas först i mindre säckar för att därefter tas över i säckar som rymmer ett ton styck. De här stora säckarna är utformade så att de kan släpas i vattnet efter en båt eller knytas ihop och lyftas av en helikopter eller bil.

Klafsar i oljan
? Ett stort problem är dock att man går och klafsar i oljan och sedan kanske man går iväg och sätter sig på en sten. Därmed klafsar man ner med olja på fler ställen. Därför lägger vi nu ut en sådan här fiberduk som används för att skydda stränder med. Den är 5x10 meter och där ska man placera kontaminerade kläder och stövlar, innan man går någonstans, säger Jörgen Borvander.
I går upptäcktes alltså att tjockolja flutit in vid Sjuströmmar. Där inleds också grovsanering i dag fredag. Lördag morgon anländer så 30 man från räddningsskolan i Skövde, där utbildningen är inriktad på oljesanering.
? Det är en gedigen grundutbildning som de får på skolan. Det här motsvarar ungefär den vapenfria tjänsten för värnpliktiga, säger Ulf Jonasson.
När det gäller Polo M och bogserbåten Tug Nestor så fortsätter arbetet för att få ordning på dessa. Polo M ligger nu för ankar på djupare vatten rakt utanför Tjelderviken. Arbetet pågår med tätning av läckor och med att se till att olja inta kan komma ut i havet när fartyget tas till varv.
När det gäller bogserbåten Tug Nestor så beräknas bärgningen påbörjas i dag fredag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om